Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. péntek, Ferenc

Kirándulás a kulisszák mögé

Újbuda   |   2019, november 13 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Kerület Napján idén is sor került a már hagyományos színházi idegenvezetésre Újbuda öt teátrumában.

Az érdeklődők autóbusza a Szkéné Színháztól startolt és először a Karinthy Színháznál állt meg. Itt többen gyertyát gyújtottak a néhány nappal korábban elhunyt alapító-igazgató Karinthy Márton emlékére, majd a csoport belenézett a Tanár úr kérem! című előadás próbájába. A következő megálló a Sztregova utcai Artus Kortárs Művészeti Stúdió volt, ahol Goda Gábor alapító beszélt az ipari épületben található művészeti térről, amit a kezdetektől alkotótérnek szántak. Az Artusban tánc- és mozgásszínházi darabok, performanszok, az emeleti műtermekben képzőművészeti alkotások készülnek, a művészeti térbe alkalmanként a nézőket is beengedik, ha az előadás nem talál máshol otthonra. Goda Gábor bemutatta a Rókatündérek című 2005-ös mozgásszínházi darab díszletét, amelynek különlegességét az adja, hogy a néző már a belépés pillanatától elindul a zegzugos, bontott faanyagból épült „rókatér” járatain az ülőhely felé.
A MU Színházban interaktív játék várta a csoportokat. Erős Balázs művészeti vezető elmondta, már 1992 óta dolgoznak a független, úttörő, akár underground produkciók megvalósításán, illetve befogadásán. Kiemelte, Újbudán öt színház dolgozik egymástól függetlenül, jól elkülöníthető profillal. Ez valamennyi teátrumnak megfelelő, hiszen nincs kiélezett versenyhelyzet, a nézők viszont a műfaj széles spektrumát megismerhetik.
A B32 Galéria és Kultúrtérben a Mit tennél, ha ma meghalnék című előadás próbájába lehetett betekinteni. A program a Műegyetem főépületének legfelső emeletén található Szkéné Színházban ért véget, ahol a színteret mutatták meg az érdeklődőknek.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megnyitott az Újbudai Adventi Vásár

Idén először a Bikás Parkban nyitott meg az Újbudai Adventi Vásár, amely egészen szentestéig kínál színes, ünnepi programokat. A megnyitón a Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola gyermekkara és a Petőfi Musical stúdió teremtettek karácsonyi hangulatot, a frissen elkészült korcsolyapályát pedig műkorcsolya bemutatóval avatták fel. Advent első vasárnapján Dr. László Imre polgármester, dr. Gáncs Tamás, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze, és Kelemen Imre atya, a Kelenföldi Szent Gellért templom plébánosa ünnepi beszédeik után együtt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.