Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 11. szombat, Nóra, Lili

Kiskacsa, vadlúd és hattyú

Újbuda   |   2018, október 3 - 12:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kirekesztettségről, átalakulásról, magányról és magára találásáról szólt a minap a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán bemutatott Egy rút kiskacsa - másmese című darab.

A dán születésű Hans Christian Andersen 1843-ban írta meg A rút kiskacsa című mesését, amely ezúttal a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán volt látható korunkra aktualizálva. A történet egy kiskacsáról szól, akit születése óta kiközösítenek társai, állítólagos csúnyasága miatt, és ezért bánatában és szégyenében elvándorol. Betéved egy öregasszonyhoz, hogy nála éljen, de ott is kinevetik a ház lakói. Főhősünk bánatában tovább vándorol, ahol egy hattyúrajjal találkozik. Tetszenek neki a hattyúk, és közéjük szeretne csatlakozni, de túl fiatal, és még nem tud repülni. Szerencsétlen sorsú kiskacsára ráadásul a tél is beköszönt, és egy farmer hazaviszi a házába, nehogy megfagyjon. A kiskacsa azonban nem érzi itt jól magát, elmegy és egy barlangban tengeti életét. Mire vége a télnek, főhősünk már teljesen felnőtt, és beköltözik a hattyúkhoz, gondolván, hogy nem baj, hogy megeszik, úgysem valami szép látvány. Mikor azonban belenéz a víz tükrébe, látja, hogy ő maga is hattyúvá változott. A többi hattyú felszáll a levegőbe, és az egykori rút kiskacsa, most már gyönyörű hattyúként csatlakozik hozzájuk.

Ez a mese - a címben foglaltak alapján is - "másmese" - mondta Ivanics Tamás színész, aki egy személyben testesíti meg a kacsát, a hattyúkat, a kacsamamát és a vadludakat. Szerinte a kirekesztettség kérdését aktualizálja a darab, nem csak a gyerekeknek szól, hanem felnőttek is. A kiskacsa kitartásával ösztönösen a fennmaradásra törekszik, az előadás a kacsa saját történetformáló szerepére fókuszál.

A történet alapján több film és televíziós sorozat, illetve számtalan musical és 2009-ben balett verzió is készült. A világ szinte összes nyelvére lefordították.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.