Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Kisöpörték a telet az őrmezei farsangon

Újbuda   |   2018, február 5 - 13:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Színes programokkal várták a farsangi mulatság iránt érdeklődőket az Őrmezei Közösségi Házban február 3-án.

Seprűs tánccal, hangos énekléssel búcsúztatták a telet az Őrmezei Közösségi Házban. A Vadrózsák Néptáncegyüttes ezúttal is megtáncoltatta a résztvevőket, akik pörögtek-forogtak és hangos kurjantásokkal ünnepelték a télűzést. Keserű András a közösségi ház szakmai referense elmondta, a vigasságra minden évben kíváncsiak a környékbeliek, és szívesen vesznek részt a programokon. A táncház mellett kézműves foglalkozás is színesítette a programot. A Gyapjúval a világ körül klub vezetője nemezelést tanított kicsiknek és nagyoknak.

Idén fánkot is sütöttek az ünneplőknek; volt csöröge és csillag alakú is. Megtudtuk, hogy a jó fánk titka a sok porcukor, az alaposan megkelesztett és ropogósra sült tészta, valamint a házi lekvár.

A farsang Vízkereszttől, vagyis január 6-tól a húsvét előtti negyvenedik napig, azaz hamvazószerdáig tart. A legtöbb mulatságot az utolsó néhány napon rendezik – ezt hívták a magyar hagyományban a farsang farkának.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.