Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. szerda, Móric

Klímavédelmi mammutszervezet jött létre

Újbuda   |   2018, április 17 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Klímabarát Települések Szövetsége (KBTSZ) és az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége (EHÖSZ) összeolvadásával létrejött az ország legnagyobb klímavédelmi és energetikai önkormányzati szakmai szövetsége. Az egyesülésről a KBTSZ április 12-én tarott közgyűlésén határoztak.

Egybeolvadt két magyarországi klímavédelmi szervezet, a Klímabarát Települések Szövetsége és az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége. Ez utóbbi az egyesülést követően meg is szűnt. Kovács Lajos a KBTSZ elnöke elmondta: az energiahatékonyság és a klímavédelem szorosan összefüggő témakörök, az egyesülés lehetővé teszi az elmélyültebb munkát. A jövőben erősítik az energetikai cégekkel kialakított kapcsolatrendszert és szeretnék, hogy ha az új szervezetben végzett munka az önkormányzatok számára értéket teremtő és adaptálható módszerek bölcsőjévé válna.

A beolvadást követően nyolc önkormányzati tag csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, és ezzel 46 tagra bővült a szervezet.

Az éghajlatváltozás nemcsak a jövő nagy kihívásainak egyike. A hazai átlaghőmérséklet 1,3 ℃-ot emelkedett 1901 és 2015 között, meghaladva a globális változás 0,9 ℃-ra becsült mértékét. Ugyanebben az időszakban hazánkban 17 százalékkal csökkent a tavaszi és 13 százalékkal az őszi csapadék mennyisége, azaz egyre több az aszályos időszakok száma és hossza. Magyarország 2014. évi üvegházhatású gáz kibocsátása 57 millió tonna CO2 egyenérték volt, amely az 1990 óta mért legalacsonyabb érték, ugyanakkor az erdőink ebből csupán 4,4 millió tonnányit tudnak megkötni. A klímavédelem egyik legfontosabb eszköze éppen ezért az energiahatékonyság növelése.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.