Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Költségvetési módosítással garantálná a fejlesztéseket Molnár Gyula

Újbuda   |   2021, június 2 - 10:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Törvénymódosító javaslatot adott be az országgyűlésben Molnár Gyula, Újbuda parlamenti képviselője. A tételes javaslatban a képviselő a 2022-es központi költségvetés kiegészítéseként garantálná azokat a forrásokat, amelyeket Újbuda Önkormányzata kért a kormánytól kompenzációként konkrét kerületi fejlesztésekre (lásd összeállításunkat).

Molnár Gyula a törvénymódosító indoklásában kifejti: a főváros legnagyobb lélekszámú kerületeként, Újbudát különösen erősen sújtja a járványhelyzet okozta – és az emiatt elrendelt kormányzati intézkedésekből származó – bevételkiesés, illetve többletkiadás. Mind-ezek eddig több mint 9,2 milliárd forintnyi mínuszt jelentenek az újbudaiaknak. 2021 márciusának végén a kerület költségvetésének módosítására volt szükség, mivel az ipar-űzési adóból, parkolási díjakból, nem lakás célú helyiségek bérbeadásából, közterületek bérbeadásából származó bevételek csökkenése újabb, több mint másfél milliárdos lyukat eredményez benne. Emiatt kormányzati kompenzáció folyósítása vált szükségessé, ennek hiányában a kerület nem tudja folytatni a már megkezdett beruházásokat, nem lesz lehetőség újak indítására. A még nem törölt, ám most veszélybe került beruházások kiemelten fontos területeket érintenek (egészségügy, oktatás, lakhatás, sport). Az önkormányzat szerint 930 119 000 forint kompenzáció kellene mindehhez, amelyet jelen módosító biztosít az újbudai lakosoknak.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.