Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 26. hétfő, Anna, Anikó

Költségvetési módosítással garantálná a fejlesztéseket Molnár Gyula

Újbuda   |   2021, június 2 - 10:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Törvénymódosító javaslatot adott be az országgyűlésben Molnár Gyula, Újbuda parlamenti képviselője. A tételes javaslatban a képviselő a 2022-es központi költségvetés kiegészítéseként garantálná azokat a forrásokat, amelyeket Újbuda Önkormányzata kért a kormánytól kompenzációként konkrét kerületi fejlesztésekre (lásd összeállításunkat).

Molnár Gyula a törvénymódosító indoklásában kifejti: a főváros legnagyobb lélekszámú kerületeként, Újbudát különösen erősen sújtja a járványhelyzet okozta – és az emiatt elrendelt kormányzati intézkedésekből származó – bevételkiesés, illetve többletkiadás. Mind-ezek eddig több mint 9,2 milliárd forintnyi mínuszt jelentenek az újbudaiaknak. 2021 márciusának végén a kerület költségvetésének módosítására volt szükség, mivel az ipar-űzési adóból, parkolási díjakból, nem lakás célú helyiségek bérbeadásából, közterületek bérbeadásából származó bevételek csökkenése újabb, több mint másfél milliárdos lyukat eredményez benne. Emiatt kormányzati kompenzáció folyósítása vált szükségessé, ennek hiányában a kerület nem tudja folytatni a már megkezdett beruházásokat, nem lesz lehetőség újak indítására. A még nem törölt, ám most veszélybe került beruházások kiemelten fontos területeket érintenek (egészségügy, oktatás, lakhatás, sport). Az önkormányzat szerint 930 119 000 forint kompenzáció kellene mindehhez, amelyet jelen módosító biztosít az újbudai lakosoknak.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Befejeződik a Vahot utcai rendelő teljes felújítása

A korábbi években már sikerült az épületegyüttes tetőszerkezetét rendbehozni, megújítani a fűtési és hűtési rendszert, és az akadálymenetes mosdó kialakítása is megtörtént. Legutóbbi a gyermekorvosi épületrészt alakították át, amelyben a védőnői szolgálat munkaszobái, az anyatejgyűjtő állomás, és személyzeti kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.