Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Környezettudatosság és egészséges élet - interjú Bakai-Nagy Zitával

Újbuda   |   2020, január 15 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bakai-Nagy Zita Újbuda polgármesterének általános helyetteseként a környezetvédelem, a sport, a társadalmi felelősségvállalás, a szociális ügyek, az esélyegyenlőség és az idősügy felelős alpolgármestere. 2020-as terveiről, értékekről és célokról kérdeztük.

Az elmúlt hónapok tanulságai alapján mit örökölt az önkormányzat? Melyek azok az értékek, amelyeket továbbvisz, és melyek a legégetőbb feladatok?
A választások óta rengeteg információt kellett begyűjtenünk, hogy megtudjuk, milyen is ez az örökség igazából. Az általános állapotfelmérés után meg kellett vizsgálnunk azt is, hogy miből gazdálkodhatunk, milyen helyzetben vannak a cégeink, milyen lehetőségeink vannak a kerület állapotának mielőbbi javítására, legyen szó akár a kerület zöldterületeinek fejlesztéséről, közétkeztetésről vagy az idősek támogatásáról. Az első közmeghallgatásunk decemberben nagyon sikeres volt. Rengetegen jöttek el, számos probléma előkerült, sok megoldandó feladatot kaptunk. Másfél hónap aktív munka után közel sem jelenthetjük ki, hogy mindent tudunk. Továbbfolytatjuk a feladatok feltérképezését és a folyamatos kommunikációt a kerületben lakókkal. De a sok tennivaló mellett pozitívumokról is be tudok számolni. A 60+ programmal a kerületünk hatvan éven felüli korosztályának felét már sikerült megszólítanunk, ami vitathatatlanul fontos eredmény, ám itt nem állunk meg, a másik 50 százalékot is el fogjuk érni. Újbuda szociális rendszere jól működik, sőt! Azt gondolom, hogy fővárosi viszonylatban kiemelkedően, ahogy az esélyegyenlőség területén is példamutató a kerületünk. A sporttal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy történtek ugyan fejlesztések az elmúlt időszakban, ezek azonban nem mindig szolgálták a lakosság érdekeit, ellenben a kihasználtság hiányosságai miatt mára megoldandó helyzeteket generáltak. A környezetvédelmi stratégia kialakítása és következetes megvalósítása szintén ránk vár, itt ugyanis égetőek a problémák.

A környezetvédelmet kiemelten fontos feladatként említi meg minden nyilatkozatában. Milyen konkrét problémák vannak, és milyen megoldási alternatívák lehetségesek?
Az egész világot érintő klímahelyzet alól a XI. kerület sem vonhatja ki magát. Fontos és aktuális, hogy kialakítsuk a klímastratégiánkat, aminek hangsúlyos része a kerületben élők tájékozottságának, fogékonyságának megismerése és a szemléletváltás erősítése. Ehhez készítettünk egy klímakérdőívet, amely hamarosan megjelenik Újbuda honlapján. Február 29-ig tölthetik ki a kerületben élők, amire biztatnék mindenkit, hiszen mind érintettek vagyunk ebben az ügyben. A szén-dioxid-kibocsátásunkat 2030-ig negyven százalékkal csökkentenünk kell. Ennek megvalósítása érdekében máris el kell indulnia a munkának. Az intézményeink energiahatékonyságát fejlesztjük: ahol az autóhasználat nem mellőzhető, ott elektromos autókat használunk, több kerékpárutat építünk, a közösségi közlekedést erősítjük. Ezek talán pici, de nagyon fontos lépések.

Ön számos közösségi sportrendezvényen aktívan részt vesz, szerepet vállal, legutóbb épp a Bikás parkban üzemelő jégpályáról posztolt közösségi oldalán. Mit gondol, hogyan lehet még aktívabbá és nyitottabbá tenni az újbudaiakat a közösségi sportra?
Az önkormányzatnak van szerepe abban, hogy a kerületben élőknek milyen az egészségi állapota. Az a cél, hogy olyan nemzedék növekedhessen itt fel, amelynek eredendően fontos az egészséges életmód. Sok felmérés azonban azt mutatja, hogy jelenleg a lakosság nagy százaléka egészségtelenül él. A helyzet javításának lehetőségét olyan programokkal igyekszünk megteremteni, amelyek minden korosztály számára biztosítják a rendszeres mozgást. Azt szeretnénk elérni, hogy a kicsi gyerekektől a szépkorúakig bárki élhessen a sportolás lehetőségével. Azzal a problémával szembesültünk, hogy a lakosság egy része nem tud bejutni az önkormányzati sportlétesítményekbe, nincs tisztában a lehetőségeivel, például azzal, sem, hogy milyen kedvezményeket vehet igénybe újbudaiként. A kihasználatlanul álló intézményekről sok esetben nem is tudnak a kerület lakói. Ez nem maradhat így! A folyamatos tájékoztatásról gondoskodni kell, például az Újbuda újságban és a honlapunkon, illetve minden egyéb felületen, ahol erre lehetőségünk van. Én azt szeretném, hogy ne csak a versenysport, hanem a szabadidősport és a tömegsport is jelen legyen az újbudaiak mindennapi életében.

Ha egy nő karakteresen „beáll” az úgynevezett férfias szakmák egyikébe, például politizál vagy épp önkormányzati vezetői pozíciót tölt be, mindig felmerül a kérdés: hogyan lehet és tud beilleszkedni nőként ebbe a szerepbe. Milyen nőként politizálni?
Szükség van a nőkre, a női szemléletre. A fiatalabb generáció nőtagjai számára ez már sokkal természetesebb, ők már aktívan szerepet vállalnak a politikában, és ez nagyon fontos. Le kell számolni a nőket elnyomó szemlélettel.

Számíthatunk 2020-ban Újbudán kifejezetten nőket megszólító programokra?
Mindenképpen szeretnénk nőket célzó programokat megvalósítani – akár az esélyegyenlőség jegyében is –, ahogy a nevelés, a felvilágosítás, és a segítségnyújtás területein is számíthatnak ránk.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.