Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 8. szerda, Ellák

Korszerűbbek a dél-budai villamosmegállók

Újbuda   |   2017, április 19 - 10:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Befejeződött Dél-Budán a villamosmegállók akadálymentesítése és felújítása. A 2016 nyarán indult munkálatok során az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton korszerűsítették a villamosmegállókat. Összesen 55 peront építettek át a 17-es, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os, az 56A és a 61-es villamos vonalán.

Az új peronok igazodnak a CAF Urbos villamosok padlószintjéhez és hosszúságához, így egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak. Ezért a jövőben kerekesszékkel és babakocsival is akadálytalanul lehet használni a villamosokat. A gyalogátkelőknél rámpa segíti a feljutást, a látásukban korlátozottak közlekedését pedig vakvezető sáv segíti. Ahol az akadálymentes megközelítés nem megoldott – például a Déli pályaudvarnál –, ott új gyalogátkelőhelyet alakítottak ki.

Az átépítéshez kapcsolódó kiegészítő munkák során, több helyen megnövelték a zöldfelületet, új peronberendezést – esőbeállót, padokat, szemetest stb. – helyeztek el, valamint minden peron térkő borítást kapott, a megállók arculata egységessé vált. Az érintett villamosvonal-szakaszok egy részén elvégezték a szükséges vágány- valamint felsővezeték-karbantartási, illetve a villamosok üzembiztonságát fokozó földkábel-építési munkákat. A megállók kényelmesebb megközelítéséhez több helyen kijelölt gyalogos-átkelőhelyek épültek. Valamennyi peronba védőcső került, amely biztosítja a jegy- és bérletkiadó automaták áramellátását. Továbbá 5 helyszínre került új FUTÁR kijelző.

„A megállóhelyek és peronok átépítésével kényelmesebben és biztonságosabban utazhatnak a közösségi közlekedést igénybe vevők” – állítja közleményében a BKK. A peronkorszerűsítési munkák és a felsorolt, kapcsolódó fejlesztések a 99,44 százalékos uniós támogatás felhasználásával valósultak meg, mintegy 2,165 milliárd forintos értékben.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.