Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. csütörtök, Géza

Koszorúzás a műteremházban

Újbuda   |   2017, október 13 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Festészet Napja alkalmából avatták fel Kosztolányi-Kann Gyula, Kelenhegyi Műteremház terveit készítő építész-festőművész emléktábláját, majd a 100 éve elhunyt Madarász Viktor emléktábláján is elhelyezték a megemlékezés virágait a résztvevők.

A Magyar Festészet Napján, Kosztolányi-Kann Gyula festőművész, építész emlékére avatták fel a művész emléktábláját a XI. ker. Kelenhegyi út 12. műteremházban, amelyet az alkotó tervezett. Az 1868-ban született és 1945-ben elhunyt művész építészként kezdte nagy ívű pályafutását. Festeni Budapesten tanult Karlovszky Bertalannál, majd Münchenben Hollósy Simonnál. Előbb naturalisztikus, később életképszerű tájképeket állított ki, melyeken Henri Matisse, Paul Gauguin, Paul Cézanne festészetének színvilága és vonalvezetése is érződik.
Horváth Péter Kornélné, a Kulturális és Köznevelési Bizottság tagja az emléktábla avatáson felidézte a művész életszerű tájképeit, csalhatatlan ízlését. Mészáros Géza festőművész a szakma nevében emlékezett meg Kosztolányi-Kann Gyuláról. Az emléktábla készítője, Czinder Antal szobrászművész a szabadidejében is festőiskolában alkotó művész emlékét elevenítette fel.
A beszédek után a résztvevők elhelyezték és tisztelet virágait, ezt követően a 100 éve elhunyt, és a műteremházban alkotó Madarász Viktor emléktábláját is megkoszorúzták. Sipos Endre művészetfilozófus az érzelmek erőteljes kifejezését emelte ki Madarász munkásságából, amely elsősorban a festő Zrínyi és Frangepán című képén (1863) érhető nyomon.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A képviselő válaszol...: Hogyan lehet újra nyitni?  

Ezt a kérdést tettük fel a képviselőknek: Véleményük szerint milyen feltételek teljesülésével (pl. oltások száma), milyen módszerekkel/fokozatokkal (pl. vendéglátóhelyek teraszainak megnyitása, bizonyos tevékenységek „oltási igazolvány”-hoz kötése stb.) lehet „újranyitni” az országot, Újbudát?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.