Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

Közel 75 ezer hallgatót vettek fel

Újbuda   |   2016, július 28 - 11:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

111.219 jelentkezőből 74.652 hallgató nyert felvételt felsőoktatási intézménybe az általános felvételi eljárás során. Állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételit július 28-án hirdetik meg. A jelentkezési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 25-én hozzák nyilvánosságra.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdán ismertette a felvételire vonatkozó adatokat. Elmondta: bár az adott évben érettségizők száma évek óta csökken, ez az érettségiző felvettek számában nem jelentkezik, az változatlannak tekinthető.

A 111.219 jelentkezőből felvett 74.652 hallgató közül állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en, míg költségtérítéses formában 17 541-en tanulhatnak majd. Alapképzésre 47.026, mesterképzésre 13.195, osztatlan képzésre 6793, felsőoktatási szakképzésre 7638 hallgató nyert felvételt. Az állami ösztöndíjas képzésekben mind az általános, mind a keresztféléves eljárásban felvettek száma emelkedett.

Alap- és osztatlan képzésben a legtöbben (17,6 százalék) gazdaságtudományi képzésre kerültek be, ezt követi a műszaki terület (15,9 százalék), a pedagógusképzés (12,8 százalék), az informatika (8,9 százalék), és az orvos- és egészségtudomány (8,1 százalék). Mesterképzéseknél első helyen a pedagógusképzés áll (20,9 százalék), utána jönnek a gazdaságtudományok (18,9 százalék), és a bölcsészettudomány (15,6 százalék), majd a műszaki terület (13,9 százalék).

A legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az ELTE, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ – közölte Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke. Az első helyre felvettek száma idén 48,4 százalék volt, ami azt mutatja, hogy kiemelt a jelentősége annak, ki melyik szakot jelöli meg elsőként. Az összes jelentkező 67,1 százaléka bekerült valamelyik intézménybe.

Az átlagpontszám a Műegyetem mechatronikai mérnök képzésén 474 volt, Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi igazgatási 456, nemzetközi biztonság és védelempolitika szakán 456 volt.

A legtöbb jelentkezőt felvett képzés a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki és a programtervező informatikus volt, amelyet a villamosmérnöki és általános orvosi képzés követett. Az informatikai terület iránt a munkaerő piaci érdeknek megfelelően nőtt a érdeklődés- jegyezte meg.

Maruzsa Zoltán elmondta: mesterképzésen 22 ezer volt a jelentkezők száma, ebből közel 13. 200-an kerültek be.

A legtöbb jelentkezőt felvett intézmény az ELTE, a BME, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem voltak.

Képzési területenként nézve a bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, műszaki áll az első három helyen. A legtöbb jelentkezőt felvett szak a pszichológia, vezetés és szervezés, nemzetközi tanulmányok voltak.

A duális képzésben öt területen komoly növekedés történt a jelentkezések és a felvettek számát tekintve is. A besorolási döntéseket augusztus 5-ig teszik közzé a felvi.hu oldalon, jogorvoslatra 15 napon belül, az OH-hoz benyújtva írásban, a miniszternek címezve van lehetőség.

Ezeket egyenként megvizsgálják, a jogorvoslat azonban nem hiánypótlás - hívta fel a figyelmet az OH-elnöke.

Akit nem vettek fel, azoknak a pótfelvételit július 28-án hirdetik meg. A jelentkezési határidő augusztus 7-e, a ponthatárokat augusztus 25-én hozzák nyilvánosságra. A pótfelvételi során egyetlen helyre, kizárólag elektronikus úton lehet kérelmet beadni, és költségtérítéses helyek állnak rendelkezésre.

Kivételt ez alól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és magyar intézmények határon túli képzései jelentenek.

Stéger Csilla, az OH felsőoktatási elnökhelyettese elmondta, a pótfelvételi keretében csütörtökön hirdetik meg a már kizárólag költségtérítéses képzéseket a felvi.hu-n, az ott közzétett ponthatárok alapján dönthetik el az érintettek, hogy beadják-e jelentkezésüket valamelyik képzésre.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.