Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 15. péntek, Lóránt, Loránd

Közeli Spiró Györggyel

Újbuda   |   2020, május 15 - 12:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

KÖZELI címmel interjúsorozatot készít kerületi hírességekkel, művészekkel, alktotókkal Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövete. Beszélgetőtársa Spiró György író.

Hogy, miben érinti életedet a kialakult helyzet? Az írás, az alkotás társul az otthoni munkával, mégis azt sejtem, a mostani állapot hatással van rád, nehezíti a munkát, az életet.

Nagy szerencsém volt, hogy az új darabomhoz minden anyagot össze tudtam gyűjteni, és még éppen befejeztem. Egy csomó könyv nálam rekedt, mert bezárták a könyvtárakat. A XX. század második felét próbáltam megírni egy tragédiában, amely a magyar politikai szférában játszódik valóban élt szereplőkkel. Hatvanheten vannak, de úgy 25-30 színésszel elő lehetne adni. Most persze úgysincs színház egy ideig, aztán meg majd más lesz érdekes.

A bizonytalanság számomra a legnehezebb. Hogy állsz a kialakult helyzethez? Szerinted mennyire volt várható?

Én ugyan nem vártam, de nem is rajtam múlik, hogy miként kezelik. Úgy látom, világszerte a lehető legnagyobb kapkodással. Az egyik német szakértőnő április közepén azt nyilatkozta a német állami tévében, hogy a 65 éven felüliek a járványt követően se mehessenek ki az utcára bármikor; a vitában részt vevő többi német – politikusok, szakértők – buzgón bólogatott. Látni vélem sorsomat, mert nálunk ezer éve hajlamosak a német ideológiát követni.

Mit ajánlasz olvasóinknak ezekben a napokban töltekezésül? Egy könyvet, ami akár neked is sokat ad?

Olvassanak klasszikusokat, nem véletlenül híresek. A kelet-európai irodalomból ajánlom Miroslav Krleza, Tadeusz Borowski, Ivo Andric, Liviu Rebreanu, Iszak Babel, Mihail Bulgakov, Andrej Platonov műveit, meg persze a nagy magyarokat – szerencsére jó sokan vannak. Érdemes Jókait, Mikszáthot, Kosztolányit, Móriczot is újra olvasni, más-más korokban újabb arcukat mutatják. Illetve tessék a műveiket végre valóban elolvasni, mert amit kötelezővé tettek az iskolában, azok a gyengébb műveik.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A döntő többség igényli az oltást – Falus Ferenc

A felmérésekkel szemben Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos biztos benne, hogy a lakosság legalább 70 százaléka kérni fogja az oltást a COVID ellen, különösen, ha látja, hogy nincs mellékhatás, szövődmény és megvéd a betegségtől. Az EU megszervezi a vakcina ellátást és megszervezhető az oltás menete is. Két két és fél hónap alatt egy háziorvosi praxisban be lehetne oltani az embereket.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.