Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Közösen javítaná a mérnökképzést a Máv és a Műegyetem

Újbuda   |   2017, augusztus 21 - 15:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-csoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A dokumentum aláírói a Műegyetem akadémiai tudásának, valamint a vasúttársaság üzleti tapasztalatainak ötvözésével emelnék a mérnökképzés színvonalát. Az együttműködés a közösen meghirdetett hallgatói ösztöndíjrendszerre is kiterjed.

Az együttműködés célja az elméleti és a gyakorlati tudásbázis összekapcsolása, közös oktatási, kutatási programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása. Ezért a felek mozgósítják szakmai kapcsolatrendszerüket, és intenzívebben összehangolják tevékenységüket. A MÁV-csoport szakértői például konzultációs lehetőséget biztosítanak az egyetemi karokon tanuló hallgatóknak, illetve részt vesznek az intézetek, tanszékek szakmai háttérmunkájában, jegyzetek összeállításában, tananyagok fejlesztésében, meghívott vendégelőadóként pedig megosztják szakmai tapasztalataikat a diákokkal.

A BME szakemberei a vasúttársaság által kezdeményezett és igényelt témákban kutatásokat és módszertani fejlesztéseket végeznek, közös kutatóműhelyeket hoznak léte. A felsőoktatási intézmény lehetőséget biztosít a MÁV-csoport számára vállalati ösztöndíjrendszerének bemutatására, megjelenést az egyetem állásbörzéken. Továbbá lehetővé teszi, hogy a MÁV-csoport hivatalos továbbképzésein, tanfolyamain megszerzett ismereteket az egyes karokon zajló képzéseken a szaktárgyak teljesítésekor beszámíthassák a hallgatók teljesítményébe.

- A MÁV-csoportnak több mint 250 olyan munkavállalója van, aki diplomáját a Műegyetemen szerezte. A most megkötött együttműködés az egyetemen folyó képzés magas színvonalának elismerése – hangsúlyozta a szerződés aláírásakor Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kiemelte: az együttműködés magában hordozza a MÁV legfontosabb szakterületeit lefedő duális mesterképzés kialakítását is. Ebből a szakismeretekben elméleti és módszertani szempontból a Műegyetemen, gyakorlati készségekben pedig a MÁV-nál finomhangolt mesterszintű tudással rendelkező mérnökutánpótlás kerülhetne ki.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.