Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Krakkóban is elindult a Fonó Klub

Újbuda   |   2019, február 25 - 14:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szakmai konferencia, koncertek és táncház is várta az érdeklődőket a lengyelországi népzenei klubban február 23-án.

A Fonó megalakulása óta megőrizte eredeti küldetését: a hagyományok és értékteremtés mentén mutatja be a magyar és Kárpát-medencei autentikus népzenét és a gyökerekből táplálkozó világzenei- és jazz irányzatokat. Az elmúlt években a zeneház az ország több pontján (Szeged, Mezőkövesd, Jászberény) is indított klubot, február 23-tól pedig a lengyelországi Krakkóban is megkezdte külföldi klubhálózatának kiépítését. A Jan Słowiński népzenész által működtetett Strefában, független klubként mutatja be a Fonó a népzene- és világzene kiemelt előadóit.

A zenediplomáciai együttműködések, a lengyel és magyar világzenei piac kétoldalú szoros eszmecseréje és együttműködése egy 2018-ban a Fonóban megrendezett lengyel-magyar eseménysorozattól datálható. Ennek folytatása a mostani esemény: február 23-án napközben lengyel-magyar zeneipari konferenciát tartottak, ezen a résztvevők bejelentették egy lengyel-magyar táncházfórum létrehozását, amelynek célja a népzene markánsabb nemzetközi jelenléte. A Fonó Klub megnyitására este kerül sor, a program Wit Szostak lengyel népzenészekről szóló regényének könyvbemutatójával indult, amit a lengyel Kapela Maliszów, valamint a Hungarian FolkEmbassy és Kubinyi Júlia koncertje követett. Az estét lengyel-magyar táncház zárta.

- A Fonó-Kraków elindulása egy új fejezet a tevékenységünkben. Hosszú évek óta otthont adunk lengyel táncházaknak, koncerteknek, és olyan nagyrendezvényeknek, mint például az Etnokraków fesztivál. Izgalommal tekintünk a koncentrált lengyel-magyar kulturális együttműködések elé – mondta a Strefa vezetője, Jan Słowiński népzenész. Az ugyancsak népzenész Rosonczy-Kovács Mihály meggyőződése, hogy a kultúrdiplomácia legnagyobb ereje a táncházmódszer exportjában van, amely által egyszerre tudják bemutatni a magyar népzenei és néptánckincset, és eszközt adnak más nemzeteknek saját kultúrájuk megéléséhez. - A lengyel táncházmozgalom két évtizede indult, szereplői rendszeresen elmondják, hogy sokat tanulnak a magyaroktól. Ennek a tapasztalatcserének is fontos színhelye lesz a Fonó-Kraków a jövőben – állítja.

A Fonó igazgatója, Horváth László szerint, ha külföldön is meghonosodik az itthon évtizedek óta alkalmazott módszer, ha annak nyomán kialakulnak olyan közösségépítő, értékteremtő- és értékmegőrző helyszínek a városban, amelyek megtartó hagyományainkból táplálkoznak, akkor ezért érdemes dolgozni.

Fotó: Michał Ramus

alsó sor balról: Jan Słowński (a Strefa alapítója és vezetője); Marek Hodja, a Music Export Pland ügyvezetője, Dr. Körmendy Adrienne, Magyarország Krakkói főkonzulja, Karol Biernacki (a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke), Mohay Gergely (Emberi Erőforrások Minisztériuma, osztályvezető).

felső sor balról: Diligens Linda (Fonó - nemzetközi booking), Jakub Borysiak (Polskie Radio munkatársa), Lajtai Márk (Nézőpont Intézet, vezető elemző), Rosonczy-Kovács Mihály (Philidor Intézet, ügyvezető), Ula Nowak (Fonó - Kraków, programszervező)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.