Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Külföldi diákok Újbudán

Újbuda   |   2019, március 28 - 13:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy hétig élvezik a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vendégszeretetét az Erasmus+ KA2 program keretében Újbudára érkező külföldi diákok és tanáraik. A delegációt Hoffmann Tamás polgármester fogadta az önkormányzat tanácstermében.

Ismét sikeresen pályázott a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola öt partnerország oktatási intézményével együtt az Európai Unió egyik projektjére. Az Erasmus+ KA2 program lényege az együttműködés az innováció és a bevált gyakorlatok cseréje terén, a partneri tevékenység támogatása. A cél az innovatív gyakorlatok intézményi, helyi, regionális, nemzeti vagy európai szinten történő fejlesztése, átadása, megvalósítása – emlékeztetett Kerekes János, az iskola igazgatója.

A nyelvi és a kommunikációs kompetenciákat támogató Born to Read program keretében Lettországból, Litvániából, Olaszországból, Spanyolországból és Bulgáriából érkeztek gyerekek tanáraikkal együtt Budapestre, hogy egy hétig élvezhessék a Bárdos Lajos iskola vendégszeretetét. A programok között voltak városnéző kirándulások a Gellért-hegyre, a Parlamentbe, a Budai Várba, a Bazilikába, Mesemúzeum-látogatás, és természetesen tanórákat is meglátogatnak a vendégek.

A 13 tanár és 27 diák a magyar diáktársakkal és kollégákkal együtt töltött idő végeredményeként egy közös filmet forgatnak. Minden fejezetet más ország diákjai írnak az együtt kitalált szereplőkkel, most pedig el is játsszák ezeket, és filmre veszik a közös angol munkanyelven. (Az előző partneri találkozó során egy hangoskönyv készült, szintén angolul, amelybe beépítették a részt vevő országok saját mesevilágának egy-egy elemét.)

A delegációt Újbuda polgármestere köszöntötte, majd közreműködött a projekt részeként megrendezett nemzetközi szavalóverseny nyerteseinek járó jutalmak átadásában. Hoffmann Tamás elmondta: bízik benne, hogy maradandó barátságok születtek a vendéglátók és a külföldi diákok között, így a vendégek visszalátogatnak majd Magyarországra. Az önkormányzat fontosnak tartja az oktatási programokat, és már nem első alkalommal nyújt támogatást a Bárdos Lajos iskola kezdeményezésének.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A Nature legolvasottabb cikkei között az ELTE fizikusainak közleménye  

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék kutatóinak közleménye a Nature Scientific Reports lapban megjelent 17 ezer cikk közül került a legjobbak közé: a mammográfiai szűréseket forradalmasító eljárást bemutató cikk a múlt év 30. legolvasottabbja lett. A tudományos közlemény egy innovatív eljárás, az úgynevezett deep-learning (mélytanuló) rendszer alkalmazását mutatja be a mammográfiai diagnosztikában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.