Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 23. vasárnap, Alfréd

Különleges helyről kaptak adományt a különleges gyerekek

Újbuda   |   2015, november 10 - 12:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötezer dollárnyi összegben kapott adományt Tajvan magyarországi képviseletétől a Vadaskert Általános Iskola. A projektort, a nagyméretű lapos képernyős TV-t, valamint a nyolc laptopot november 6-án vette át az intézmény vezetése.

A Vadaskert Általános Iskola több mint húsz éve foglalkozik olyan gyerekekkel, akik különlegességük miatt fejtörést jelentenek a pedagógusoknak a többségi iskolákban. Mindegyikük más-más gyermekpszichiátriai diagnózissal rendelkezik, van köztük autista, hiperaktív, figyelem és magatartászavaros tanuló is. – Azt mondják róluk, mások, mert nehezebben tudnak alkalmazkodni, nem képesek hosszabb ideig figyelni, nem ülik végig a 45 percet. Mindez igaz, de éppen ezért tartjuk őket különlegesnek és értékesnek. Tőlük színes a világ – mondta Singer Ágnes, a Vadaskert Általános Iskola igazgatója, az adomány átadóján. Peti Sándor az intézményt fenntartó alapítvány vezetője felidézte azt az időszakot, amikor az igazgatónővel együtt tartósan kórházi kezelésre szoruló gyermekeknek szerveztek iskolát, két kórterem kiürítésével. Mindezt a régi falusi iskolák mintájára, egyet osztályt a felsősöknek, egyet pedig az alsó tagozatosoknak. Ebből az intézményből nőtte ki magát a Vadaskert Általános Iskola. – Örülök, hogy Újbudán a pedagógusok igyekeznek betölteni azt a feladatot, amit sok helyen nem tudnak ellátni – mondta Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője. Szerinte a többségi iskolába nehezen beilleszkedő gyerekekkel való foglalkozás olyan többletmunkát, energiát és szeretet, valamint olyan tudást és különleges képességeket igényel, aminek teljesítése ritkaságnak számít.

Az eseményen Wen Lung Tao, Tajvan magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy látva az iskola gyermekeit és pedagógusait, szerinte olyan különleges interakció zajlik köztük, amelyhez foghatót nem tapasztalt hasonló intézményekben. Az adományokat megköszönve a diákok árnyjátékkal, angol nyelvű jógamesével és Kodály Zoltán Háry János című daljátékát megidéző előadással kedveskedtek.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időtálló alkotások négy dimenzióban  

Második alkalommal láthatók önálló tárlaton Klimo Péter látvány-, díszlet- és jelmeztervező képzőművészeti alkotásai. A közönség először tekintheti meg a művész klímaváltozásra reagáló Égő föld című alkotását a Tér Galériában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.