Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. szerda, Hella

Különleges lemezbemutatót tartottak a Vigadóban

Újbuda   |   2015, október 10 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Először volt hallható Dubrovay László összes zongoraműve egyben szeptember 28-án a Pesti Vigadóban, Balázs János előadásában. A vigadóbeli hangversenyre jelent meg a zongoraművész új lemeze a Fonó gondozásában.

Dubrovay László Kossuth-díjjal és Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára. Balázs János zongoraművész Dubrovay nagy koncentrációt és a legmagasabb fokú technikai felkészültséget igénylő műveit játszotta lemezre, ennek anyagát ismerhette meg a közönség a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A koncerthez beszélgetés is társult a szerzővel és az előadóval, melyet Juhász Előd, a Magyar Köztársaság Lovagkereszti Érdemével kitüntetett zenetörténész, a komolyzene egyik legnagyobb népszerűsítője, a Zenebutik televíziós műsor ikonikus alakja és számos könyv szerzője vezetett.

Dubrovay László így beszélt munkásságáról: „Pályám során a kezdetektől fogva azon munkálkodtam, hogy elődeim nyomdokain haladva Liszt, Bartók, Kodály útját követve zenémben egyesítsem a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb zeneszerzési technikákkal, hangkutatási eredményekkel és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel. Így próbáltam egy egyéni hangzású új zenei nyelvet létrehozni. Műveim jelentős részét rádiófelvételen rögzítették, emellett 12 szerzői és 39 egyéb különböző CD-n jelentek meg kompozícióim a Hungaroton és külföldi kiadók gondozásában”.

A Liszt-díjas és Junior Prima díjas zongoraművészt fiatalos lendületéről, kiemelkedő technikai kvalitásairól és mély zenei megértéséről ismerik. Balázs János azon kevés művészek egyike, aki őrzi még a régi nagy elődök improvizatív készségét. Egyéni zenei látásmód jellemzi előadásait, melyekben hangot mer és tud adni saját elképzeléseinek. Hitvallása, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. A zene iránti igényessége és alázata garantálja a hallgatóság számára a legmagasabb művészi értéket, így a hallgató nem csupán pillanatnyi élmény részese lesz, hanem maradandó értéket vihet magával.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.