Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. szombat, Vendel

Lakossági tájékoztatás a reklámokról

Újbuda   |   2018, január 4 - 14:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény és a végrehajtására kiadott 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet jelentős változást hozott a településképi szabályok és azon belül a reklámok vonatkozásában is. A törvény rendelkezéseit végrehajtva Önkormányzatunk a reklámok és reklámhordozók elhelyezésének szabályairól szóló rendeletét októberben módosította.

Tisztelt Kerületi Lakosok!

Az új jogi szabályozás értelmében közterületen hirdetőberendezésként csak utasváró, kiosk (vagyis pavilon), közművelődési célú hirdetőoszlop és információs célú berendezés használható.

Ezen eszközök műszaki követelményeire, darabszámára vonatkozó részletszabályokat Önkormányzatunknak a Településkép védelméről szóló rendelete tartalmazza.

A már meglévő reklámhordozók 2020. december 31. napjáig használhatóak, de új óriásplakát, totem oszlop vagy hasonló reklámhordozó már nem létesíthető.

Azonban ezen, meglévő reklámhordozók hirdetési felülete nem haladhatja meg a 11 m2-t.

Az új reklámhordozók kihelyezésére vonatkozó kérelmet a Főépítészi Irodára benyújtva, településképi bejelentési eljárás keretein belül lehet kezdeményezni.

Amennyiben közterületre kerül ki a reklám, akkor a településképi bejelentést követően közterület-használati engedélyt szükséges beszerezni.

Azzal szemben, aki engedély nélkül reklámot vagy reklámhordozót helyez ki, a Fővárosi Kormányhivatal jogosult eljárni, aki 8 napon belül bírságot szab ki, illetve elrendeli a jogsértő állapot megszüntetését, mely a reklámhordozó elbontását is jelentheti.

Tekintettel arra, hogy a reklámhordozó építménynek minősül, így 2018. január 1. napját követően építményadó fizetési kötelezettség terheli annak tulajdonosát. A január 1-i tulajdonosnak az adókötelezettség keletkezését követő 15 napon belül a helyi adóhatósághoz adóbevallást kell benyújtania. Az adó alapja a reklámhordozó reklámközzétételre használható, m2-ben számított felülete. Mértéke: 12.000 Ft/m2/év. A reklámhordozó tulajdonosa adófizetési kötelezettségét két részletben teljesítheti: március 15-ig illetve szeptember 15-ig.

A vonatkozó helyi rendeleteket a www.ujbuda.hu weboldalon, a Rendeletek menüpont alatt megtalálhatják.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét.

Budapest, 2017. december 19.

Hoffmann Tamás

polgármester

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját  

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.