Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. hétfő, Vencel

Lemezjátszó Classic: Két nap alatt készült el a Levél nővéremnek

Újbuda   |   2020, január 20 - 14:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bereményi Géza író volt a vendége a B32 Galéria és Kultúrtér Lemezjátszó Classic sorozatának január 16-án. Az esten Cseh Tamással és Másik Jánossal készített közös produkciójukról, a Levél Nővéremnek című albumról beszélgetett Horváth Gergellyel.

Bereményi Géza a hetvenes években ismerte meg az akkor rajztanárként dolgozó zenészt, Cseh Tamást. Közös munkájuk, a máig népszerű Levél Nővéremnek című album dalai 1976-ban születtek meg, két nap alatt.

Az énekes-gitáros zenekarához – a szövegíró tanácsára - csatlakozott Másik János gitáros-billentyűs. A zenészek ötleteire Bereményi megírta a szövegeket, kitalálták a kerettörténeteket, a nővérének egy presszóból levelet író lecsúszott értelmiségi figuráját, majd másnap minden dal készen állt. A szövegekbe több részlet is került a közös beszélgetésekből, mint például a Budapest című dalban lévő “három év múlva nem vagyok hadköteles” sor, amit a behívó miatt aggódó zenész mondott.

Az albumon több máig nagyhatású alkotás szerepel, ami mérhető volt a B32 közönségén is. Sok fiatal volt kíváncsi a 43 éves dalok titkaira, amely Bereményi Géza valós élményeit dolgozza fel. A Budapest, az Apa Kalapja, az Éjféli Gyors, a Tanulmányi Kirándulás mind-mind különös lenyomatai a korszaknak. Utazások, szerelmek, kalandok, fájdalmak, érzések, furcsa szituációk kavarognak a keserédes szövegekben.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.