Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 9. vasárnap, Gergely

Lépjük át a határainkat!

Újbuda   |   2021, május 4 - 12:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Interjú Hintsch György alpolgármesterrel

• A koronavírus-járvány időszakában fokozottan megjelent a higiénia, a rendezett környezet igénye. Hogyan válaszolt erre az önkormányzat?

Röviden: a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítésével, sűrűbb fertőtlenítéssel, a zöldfelületek karbantartásával, a közterület-felügyelet kiemelt járőrözésével, és természetesen még több és több takarítással. Év elején 100 új hulladékgyűjtőt helyeztünk ki, ezeket átlag hetente kétszer, a terheltebb területeken gyakrabban, például a Bikás parkban napi rendszerességgel ürítjük ki. A Zöld Újbuda Konzorcium munkatársai kitakarították a kerületben lévő összes játszóteret, szám szerint 90 parkot, eltüntették a tél nyomait: összeszedték az avart, a szemetet, gyomláltak, felásták a homokozókat, felmérték a játszóeszközök hibáit. Facebook-oldalunkon (facebook.com/ujbuda/fenykepek) folyamatosan végig lehetett ezt kísérni, minden játszótérről fotó készült. Nagyon köszönöm a szülőktől érkezett észrevételeket, kéréseket, igyekeztünk ezeket teljesíteni. Az Újbuda Prizma hat hete folyamatosan tisztítja a kerületet. Minden városrészben kézi takarítás, gyommentesítés történik, és négy új takarítógép is segíti a munkát. Bár szűkösek a forrásaink, további gépek vásárlását tervezzük, így még hatékonyabbá tehető a munka.

Április 30-án tartottunk az Allee–Móricz Zsigmond körtér–Kosztolányi tér területen egy teljes körű takarítást. Ez összehangolt akció volt, hiszen ebben a térségben több tulajdonos feladata találkozik (FKF, Budapest Közút, FŐKERT, Prizma). Az FKF nagy takarítógépe és locsológépe a fővárosi részeken dolgozott, emellett az éjszaka folyamán fertőtlenítették az aluljárókat. A zöldfelületi munkákat a FŐKERT, a kézi és kisgépekkel való takarítást a Prizma végezte. Ez igazi csapatmunka volt.


• A csapatmunka nem csak erre az akcióra volt, igaz?

Szerencsére nem. Nagyon fontosnak tartom, hogy a tiszta, rendezett közterületek megóvásában mindenkinek megvan a maga feladata, kötelezettsége. Hiszen a házak előtt az ott lakóknak kell rendet tenni, ahogy a közterületen is a tulajdonosnak. Mi ettől függetlenül gyakran nem azt nézzük, kié a feladat, hanem ha erőforrásunk van rá, akkor elvégezzük. Mert a kerület a tulajdonostól függetlenül a miénk! Mindannyiunké! Ezért közös feladatunk annak takarítása, tisztántartása is.

Örülök, hogy ebben az évben nagyon sok civil szervezet, egyesület, vállalkozás „átlépve határait” bevállalt olyan feladatot, amellyel a közösségért tett valamit. Szemetet gyűjtöttek például a Bartók-negyed tagjai, civilek, képviselők, közösségi házak, lakók.

Idén már 240 facsemetét ültetett az önkormányzat, igyekeztünk ezeket minden városrészre elosztani, számos lakossági kérés érkezett, hogy hova ültessünk. Ehhez csatlakoztak további ültetésekkel civil csoportok, mint a Woodapest vagy a 10 Millió Fa XI. kerületi csoport. Bízom benne, hogy lesz ennek ősszel folytatása, lesznek még közös ültetések.


• A környezettudatosság egyre több család életének része, hogyan segíti ezt az önkormányzat?

Úgy gondolom, ebben is több olyan lépést tettünk az elmúlt időszakban, amelyek jó kezdetet jelentenek, és mindenképpen folytatni fogjuk. Évek óta nem volt a kerületben ütemezett faápolás, idén viszont mintegy 50 utcában szakemberek végeztek gallyazást. Ez nélkülözhetetlen, hiszen így nemcsak egészséges faállományt kap kerületünk, de megelőzhetők a szélsőséges időjárás okozta káresetek, fakidőlések is.

Továbbfolytatódott az ingyenes komposztáló program, a Feneketlen-tónál a FŐKERT kialakított egy közösségi komposztálót, a Prizma pedig minden lakónak biztosítja a zöldhulladék gyűjtéséhez az ingyenes zsákokat, melyeket az FKF elszállít. Most is lehet regisztrálni a házhoz menő aprítékolásra. Megtartottuk ősszel a lomtalanítást, idén is tervezi ezt az FKF. A járvány idején is működött a kerületben a Bánk bán utcai hulladékudvar, négy ponton adható le használt olaj. A Prizma által szervezett veszélyeshulladék-gyűjtés alkalmával közel 12 tonna hulladékot szállítottak el.

Azt gondolom, hogy aki tudatosan, környezetbarát, de legfőképpen legális módon akar megszabadulni a háztartásában keletkező hulladéktól, annak van erre módja, lehetősége a kerületben.


Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Communitate és Pro Urbe díjakat

Horváth György, a Kelenföldi Egyesület Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke kapta idén a „Pro Urbe Újbuda” kitüntetést. A Kelenföldi Városközpont lakóépület-rehabilitációja területén kifejtett munkája, valamint a kerületi polgárok életkörülményeinek javításáért, a városrész szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kiemelkedő tevékenysége miatt részesült az elismerésben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.