Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Leviatán a Karinthy Szalonban

Újbuda   |   2019, november 18 - 10:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Torzított terek, kibillent élethelyzetek, deformált valóságok, titokzatos történetek bukkannak fel Horváth Dániel festményein a Karinthy Szalonban. Leviatán című kiállításán rejtőzködő narratívákon keresztül mutatja be a művész, mit és hogyan lát a világból.

Horváth Dániel l Leviatán című kiállítását Somogyi-Rohonczy Zsófia nyitotta meg a Karinthy Szalonban november 12-én. A leviatán a Biblia mitikus tengeri szörnyetege, legtöbbször óriáskígyó, sárkány vagy krokodil alakban ábrázolják. Az Újszövetségben az antikrisztus megfelelője, akit majd az Úrnak kell legyőznie a végső csatában. A romlás megtestesítője azonban Horváth Dániel tájképein nem kígyó alakjában jelenik meg. A fotorealisztikus festmények minden esetben torzultak, a láthatatlan szörnyeteg ugyanis megzavarja érzékelésünket, nem engedi, hogy észrevegyük a szépet és igazat. A leviatán a predátor, aki beletöröl a képbe. A művész szerint a természetbe épített civilizáció, amelyet bár az emberiség alkotott meg, mégsem tudja megállítani, ezért megfékezhetetlenül rombol mindenütt és addig növekszik, amíg összes érzékelésünket el nem torzítja.
A kiállítás december 6-áig látható.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.