Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. vasárnap, Mózes, Botond

Leviatán a Karinthy Szalonban

Újbuda   |   2019, november 18 - 10:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Torzított terek, kibillent élethelyzetek, deformált valóságok, titokzatos történetek bukkannak fel Horváth Dániel festményein a Karinthy Szalonban. Leviatán című kiállításán rejtőzködő narratívákon keresztül mutatja be a művész, mit és hogyan lát a világból.

Horváth Dániel l Leviatán című kiállítását Somogyi-Rohonczy Zsófia nyitotta meg a Karinthy Szalonban november 12-én. A leviatán a Biblia mitikus tengeri szörnyetege, legtöbbször óriáskígyó, sárkány vagy krokodil alakban ábrázolják. Az Újszövetségben az antikrisztus megfelelője, akit majd az Úrnak kell legyőznie a végső csatában. A romlás megtestesítője azonban Horváth Dániel tájképein nem kígyó alakjában jelenik meg. A fotorealisztikus festmények minden esetben torzultak, a láthatatlan szörnyeteg ugyanis megzavarja érzékelésünket, nem engedi, hogy észrevegyük a szépet és igazat. A leviatán a predátor, aki beletöröl a képbe. A művész szerint a természetbe épített civilizáció, amelyet bár az emberiség alkotott meg, mégsem tudja megállítani, ezért megfékezhetetlenül rombol mindenütt és addig növekszik, amíg összes érzékelésünket el nem torzítja.
A kiállítás december 6-áig látható.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közösségi komposztáló a Feneketlen-tónál

A HUMUSZ Szövetség és a FŐKERT ötlete még csak fél éves, tavaly októberben került ki az első olyan komposztáló keret a Tabánban, ahová a környékbeli társasházakban élők hordhatják lebomló hulladékukat. A nyári melegben a biológia hulladék nagyon kellemetlen szagot eredményezhet a kukákban, de miért is dobnák ki az emberek azt, ami újrahasznosítható?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.