Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. kedd, Tivadar

Madarak és Fák Napja

Újbuda   |   2016, június 3 - 10:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megközelítőleg kétszáz, 4. és 5. osztályos iskolás ismerkedhetett a madarakkal és a természeti értékekkel a Madarak és Fák Napján, május 20-án a Gellért-hegyen.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) és az Újbudai Pedagógiai Iroda (UPI) munkatársai különleges, a Madarak és Fák Napjával kapcsolatos kérdéseket állítottak össze. A Gellért-hegy Jubileumi parkjában a mintegy kétszáz, 10–11 éves diák tízállomásos játékban mérhette össze tudását, miközben a környezetvédelmi jeles nap alkalmából az egyes állomásokhoz kapcsolódó hasznos tudnivalókkal gazdagodhattak. Az MME megismertette a gyerekeket a városi madarakkal, a fészekrakás és a madarak vonulásának rejtelmeivel, a különböző madárcsőrökkel és madárvédelmi eszközökkel. Az UPI pedig bemutatta az idei év madarát, a harist, a különböző fafajok termését, és voltak madárdalok, valamint találós kérdések is az élővilágról.

A vetélkedő szoros eredménnyel zárult, a dobogó legfelső fokán holtverseny alakult ki. A megszerezhető 100 pontból négy csapat is 95 pontot gyűjtött, így négy iskola (Bethlen Gábor Általános Iskola Keveháza utcai telephelye, Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, Kelenvölgyi Általános Iskola, Gazdagréti Törökugrató Általános Iskola) végzett az első helyen. Minden résztvevő értékes könyveket vihetett haza, a csapatok a Madárbarátok könyve mellé – az MME felajánlásából – az Év madarait és fáit bemutató kötetet is megkapták.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Karinthy és a Nézőművészeti Kft.  

Az Utazás a koponyám körül című Karinthy-kisregény színpadi adaptációjának bemutatására készülnek a Nézőművészeti Kft. művészei, Scherer Péter és Marton Róbert, Gyulai Eszter közreműködésével. Az alkotói folyamatról, a Karinthy családhoz való kötődésről és az őszre tervezett előadásról beszélgetett a művészekkel Kovács Gabriella a B32 Galéria és Kultúrtér Hármas szereposztás című podcastsorozatában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.