Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Madarak és Fák Napja a Gellért-hegyen

Újbuda   |   2019, május 21 - 11:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán nagy hagyományokra tekint vissza a Madarak és Fák Napja, amikor kerületi iskolások játékos vetélkedőn vehetnek részt a Gellért-hegyen. A gyerekeket Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere köszöntötte.

– Nagyvárosban élünk, óhatatlanul is eltávolodunk a természettől – mondta a rendezvényen Hoffmann Tamás. A polgármester hozzátette: azért is tartja fontosnak az önkormányzat a gyermekeknek szóló szabadtéri programokat, mert itt lehet igazán megtanulni, milyen fontos érték a környezetünk, és miért tartozik a legfontosabb feladataink közé a zöldterületek megőrzése.

A környezettudatossággal az újbudai gyerekek már az iskola előtt találkozhatnak. A bölcsődék, óvodák nevelési programjában megjelenik a környezetvédelem, és az önkormányzat versenyekkel, pályázatokkal is erősíti az intézményekben folyó munkát. Újbuda emellett a városfejlesztés terén is szeretne példát mutatni. Hoffmann Tamás kiemelte: a XI. kerület szerencsés helyzetben van, hiszen sok zöldterülettel és természeti értékkel rendelkezik, ezek megőrzése mellett fontos feladat a zöldfelületek növelése. Minden városrészben kiemelt jelentőségűek a parkok, és a forgalmas útszakaszok mentén bővülnek a zöldsávok, ahol fák, cserjék telepítésével egyre több korábban lebetonozott területet adunk vissza a természetnek – mutatott rá a polgármester. A gyermekek nevelésében nagy hangsúlyt kap a környezetbarát közlekedési megoldások népszerűsítése, a kerékpáros közlekedés, és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is következetesen nevelik őket.

Újbuda támogatásával tavasszal a Föld Napja és a Madarak és Fák Napja alkalmából már hosszú ideje minden évben megrendezik a környezettudatosságra nevelő, szemléletformáló, gyermekeket megszólító programokat. A kerület régóta együttműködik a Magyar Madártani Egyesülettel, így a gyerekek hasznos tudással gazdagodhatnak a rendezvényeken.

Az Újbudai Pedagógiai Irodája Madarak és Fák Napja programján 16 csapatban 250 gyerek vett részt a Cerka-firka játszótéren és környékén. A játékos vetélkedő feladatait a szervezők úgy állították össze, hogy a tíz állomáson a diákok új ismereteket is elsajátítsanak egyebek mellett a baglyok világával, a madarak életével, a madárfészkek típusaival és a fák terméseivel kapcsolatban.

(D. B. S.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.