Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

Madaraknak terveztek „lakásokat” az építészhallgatók

Újbuda   |   2017, május 15 - 14:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A műegyetem kampusza adott otthont az „ÉVA” (Építészet és Vizuális Alkotások) kurzus idei alkotásainak. A hallgatók idén madárodúkat terveztek és valósítottak meg.

Az építészet nyelvét, és szakmai fogásait a hallgatók elsajátíthatják a képzés különféle óráin, de

Az építészet formaképzés és művészet is - állítja Makrai Sándor, a BME Építészmérnöki Kar Lakóépület-tervezési Tanszékének docense, az Építészet és Vizuális Alkotások tárgyfelelőse. A közel tíz éves múltra visszatekintő kurzus alatt az egyetemi hallgatók megismernek egy-egy, az építészethez nem szükségképpen kapcsolódó művészeti területet. Terveztek már sakkfigurákat, készítettek kisplasztikákat az álomról, de volt, hogy híres építészek jellegzetes alkotásainak parafrázisait formálták meg, terveztek képregényt és készítettek kisfilmet is. Idén a hallgatók feladata ornitológiai szempontoknak megfelelő, egyedi formatervezésű madárodúk készítése volt a Műegyetem kertjébe. Csörgő Tibor, az ELTE ornitológusa tartotta a bevezető órákat, amelyeken a tervezés legfontosabb madártani sajátosságairól beszélt. A tervezőknek ismerniük kellett a budapesti környezetben előforduló, odút használó fajokat, valamint azok életmódját és testméretét is. A kurzus meghívott művészeti vezetője Csepregi Balázs szobrászművész volt, aki a magas színvonalú szakmai munka irányítását végezte. - Mintegy harminc odút helyeztünk ki, ezek körülbelül fele kiválóan sikerült – mesélte Makrai Sándor, aki maga is régóta foglalkozik a madárodúk formatervezési kérdéseivel.

forrás: bme.hu

fotók: bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.