Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

Magas kitüntetéssel jutalmazták a piarista tanárt

Újbuda   |   2015, január 26 - 15:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Európa Polgári díjat kapott Kerényi Lajos piarista atya, a Szent Margit Gimnázium hitoktatója. Az elismerést az intézmény dísztermében adta át Hölvényi György, európai parlamenti képviselő.

Az atya bátorsága és állhatatossága hitet és reményt adott az embereknek - mondta az ünnepségen Hölvényi György, európai parlamenti képviselő.A díjazottat Görbe László, a Szent Margit Gimnázium igazgatója köszöntötte, felolvasta Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes laudációit, amelyek a 88 éves atya életét és munkásságát méltatták.

Kerényi Lajos szerint fontos, hogy tovább küzdjünk azért az európai szellemiségért, amit többek között Robert Schumann alapító szellemisége is képviselt. A díjazott szólt a keresztény európaiság összetartó erejéről és fontosságáról is. Szerinte a természetfeletti értékeket "kilopták az emberi lelkekből és a társadalomból, a megtépett, értékeitől megfosztott ember pedig nem talál válaszokat az élet nagy kérdéseire, és ebbe belebetegszik". Hozzátette: ő eddig is mindent megtett a természetfeletti világ "visszavarázsolásáért", és ezután még nagyobb lelkesedéssel és erővel fog munkálkodni.

Dr. Kerényi Lajos

"Mindig lesz a világon valami több, mint maga a világ. Mindig lesz a történelemben valami több, mint maga a történelem. Mindig lesz az emberben valami több, mint maga az ember"- vallja Lajos atya.

Kerényi Lajos 1927. július 1-jén született Szőnyben. A második világháború idején, 1945-ben orosz hadifogságba került, ahonnan néhány hónap múlva súlyos betegen tért haza. 1946-ban lépett be a piarista rendbe, 1952-ben szentelték pappá. Első szolgálati helye az Alsó-Krisztinavárosi templom volt. 1957-től két-három évenként helyezték át másik plébániára "büntetésből". 1976-tól a külső-ferencvárosi Szent Kereszt plébánia káplánja, 1996 óta a plébánosa. 1990 után sokat tett a Szent Margit Gimnázium újraindításáért, és a mai napig az iskola tanára.

Lajos atya nemcsak pap, hanem tanár, az ifjúság mentora, betegek lelki gondozója, sőt könyvszerzőként is kiemelkedő. Azok közé a papok közé tartozik, akik az elnyomás évei alatt nem békéltek meg sorsukkal. Saját bevallása szerint gyakran kockáztatta életét, biztonságát, papi pályáját. Bátran szervezett a fiataloknak találkozót és lelkigyakorlatot Nagymaroson és Egerszalókon, látogatta a kórházakat, segítve ezzel az elesetteket és betegeket. Többször feljelentették az Állami Egyházügyi Hivatalnál, de nemes céljait nem tudták megtörni.

Kerényi Lajos 2007-ben állhatatossága jutalmaként a Parma Fidei - A Hit Pajzsa kitüntetést is átvehette a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. Lajos atya azt vallja, hogy: „Az Isten emberének az a dolga, hogy bátran és világosan kimondja, hogy mi helyes és mi nem”.

A Szent Margit Gimnázium tanárai és diákjai vastapssal jutalmazták díjazott tanárukat, végül pedig egy musical előadással köszöntötték.

Az Európai Polgári díjról

A 2008-ban alapított díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. A magyar zsűri elsőként Székely János katolikus segédpüspököt jelölte, de nemcsak magánszemélyek, hanem szervezetek is részesülhetnek ebben az elismerésben. A korábbi magyar díjazottak között volt például a Raul Wallenberg Egyesület, illetve Nyisztor Ilona népművelő. Tavaly Róka Gyula, a székesfehérvári Esélyek Házának munkatársa érdemelte ki ezt a rangos elismerést, de megkapta még a román állampolgárságú Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szelíd türelemmel élek - Interjú Erdélyi Timea színésznővel  

Erdélyi Timea a Karinthy Színház Maga lesz a férjem című előadásnak egyik főszereplője. 2020 őt is számos nehézség elé állította, de mint meséli, ennek ellenére sok mindenért hálával tartozik sorsának. Rendkívüli helyzetekkel, mozgalmas eseményekkel tarkított nagy kihívás ez az év számára is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.