Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

Magyar siker: Golden Globe-díjat nyert a Saul fia

Újbuda   |   2016, január 11 - 14:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Saul fia című film kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését.

Egy chilei, egy belga-francia-luxemburgi és egy finn-német-észt filmet utasított maga mögé Nemes Jeles László A Saul fia című filmje, amely a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést kapta Los Angelesben a Golden Globe Gálán. A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott a stábnak, a producereknek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a film amerikai forgalmazójának. - A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot - fogalmazott.


fotó: Reuters

Szabó István Oscar-díjas filmrendező szerint az egész magyar filmszakma megítélésére kedvező hatással lesz, hogy Nemes Jeles László filmje Golden Globe-díjat kapott. Tapasztalatai szerint az utóbbi időben csökkent a magyar filmek iránti érdeklődés, és ami még nagyobb baj, hogy Magyarországon is ez a helyzet. "Remélem, a Saul fia sikere hatására a nézők visszaszoknak a mozikba, amikor magyar filmeket vetítenek." Szabó István kiemelte: a Saul fia stílusán lehet látni azt a fajta technikai szabadságot, amelyet az elektronika jelent a modern filmkészítésben. Szerinte a film újdonsága éppen a formája. - Amit elmond, arról már sok filmet készítettek, megrázó és pontos könyvek születtek a holokausztról, gondolok például Primo Levi beszámolóira. Úgy érzem, a Saul fia már ennek a tudásnak a segítségével találta meg azt a formát, amivel kifejezte a történetet, és ez remekül sikerült, aminek csak örülni lehet - mondta.

Réz András filmesztéta szerint szinte tudatállapot-módosulást idéz elő a Saul fia. Úgy véli a most díjazott film mindenkire másképp hat, furcsa, dermesztő elveszettség érzését kelti. Szerinte egyedülálló a világon, ahogy a film beszél, nem lehet elmenni mellette, elsodor, megdermeszt. A díj jelentőségéről szólva kiemelte, a legfontosabb, hogy ráirányítja a figyelmet valamire, ami igen nehezen feldolgozható, a holokausztra.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zajmérés tehet pontot a reptér ügy végére

A Budaörsi repülőtéren közel 100 éve szállnak fel és le a repülőgépek, de a működése csak az elmúlt években kezdte zavarni a környékbelieket. Egy magáncég ugyanis sportrepülőgép oktatást indított, aminek eredményeként a közeli lakóparkokban minden hétvégén úgy érzik, akaratukon kívül egy repülőnap kellős közepébe csöppentek. A megnövekedett zajterhelés miatti panaszokkal a zsebében Molnár Gyula országgyűlési képviselő egészen Palkovics miniszterig ment, hogy orvosolja a problémát.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.