Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 22. csütörtök, Menyhért, Mirjam

Már a NAV-nál is lehet regisztrálni a rendelkezési nyilvántartásba

Újbuda   |   2016, július 15 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei és fővárosi igazgatóságain is lehet regisztrálni a rendelkezési nyilvántartásba, így kilencvenegy közigazgatási ügytípus elintézésére adhatóak elektronikus meghatalmazások, a NAV kiemelt ügyfélszolgálatain már tanúk és papírok nélkül is lehet meghatalmazást tenni.

A rendelkezési nyilvántartásba eddig az okmányirodák és a kormányablakok ügyfélszolgálatain, a posta negyven kijelölt ügyfélszolgálatán, illetve ügyfélkapus vagy telefonos azonosító segítségével online lehetett regisztrálni. Július elejétől már a NAV 19 megyei és 5 fővárosi igazgatóságán is megtehető ez.

Ez azt is jelenti, hogy a kilencvenegy ügytípusban a NAV kiemelt ügyfélszolgálatain is lehet már tanúk és papírok nélkül meghatalmazást tenni.

Július 15-től a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezi Hivatal lekérdező szervként csatlakozik a rendelkezési nyilvántartáshoz. A hivatal így az ügyfél rendelkezésének megfelelően fel tudja venni vele adott esetben a kapcsolatot.

A 2015 novemberében 84 ügytípussal elindult rendelkezési nyilvántartás - amely az ügyfélkapun keresztül 2,3 millió állampolgár előtt nyitott - június elsejével egészült ki további 7 egyéni vállalkozói ügytípussal.

A telefonos ügyintézéshez az állampolgároknak személyesen kell igényelniük a telefonos azonosítót. Ezután az ügyfeleknek, ha meghatalmazást szeretnének adni valakinek, elegendő felhívniuk az ingyenes kormányzati ügyfélvonalat, a 1818-at, bediktálniuk a szükséges azonosítót, és elmondaniuk, ki és milyen ügyben járhat el helyettük.

Jelenleg tehát 91 ügytípusban adhatunk személyesen az ügyfélszolgálatokon, elektronikusan, illetve telefonon tanúk és papírok nélkül meghatalmazást az általunk kijelölt személynek. Bárki meghatalmazható, aki elmúlt 18 éves és szerepel a személy- és lakcímnyilvántartásban.

A telefonos meghatalmazás 3-4 perc alatt megtehető. A jogosultság bármikor visszavonható.

MTI/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Válassz Sportot Újbudán - 2019-ben is!  

Szeptember 7-én, szombaton immáron kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a "Válassz Sportot Újbudán!" kerületi rendezvény a Kánai úti Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.