Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Matematikai írásbelivel folytatódnak az érettségi vizsgák

Újbuda   |   2017, május 9 - 11:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A matematika írásbelivel folytatódott kedden az érettségi. Középszinten országszerte 1239 helyszínen 70 597 diák, emelt szinten 88 helyszínen 3527 tanuló tett érettségi vizsgát matekból.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces volt. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldották meg. A diákok a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatták. A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tartott. Két részből állt, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta.
Megengedett volt (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.
Matematika tárgyból idegen nyelven is érettségiznek, középszinten 1766 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven, míg emelt szinten 74 vizsgázó angol, francia, német, spanyol vagy szerb nyelven tett érettségit.

Hibás volt az egyik feladat az angol nyelven kedden matematikából középszinten érettségizők feladatsorában - tudtuk meg az Index az egyik kéttannyelvű gimnázium igazgatójától.

"Az érettségi kezdete után 60 perccel szólt nekünk az Oktatási Hivatal, hogy a 16/B jelű feladat hibás”- mondta a lapnak az igazgató. Amikor ez bebizonyosodott, az iskola illetékesei megkérdezték az Oktatási Hivataltól, hogy milyen jogosultságaik vannak ilyen esetben, és azt a tájékoztatást kapták, hogy az igazgató időhosszabbítást rendelhet el. Ezt meg is tette, 15 perccel tovább írhatták az érettségizők a matek feladatokat. A szaktanár pedig javította a feladat szövegét olyan módon, hogy értelmes és megoldható legyen. A megoldókulcsból fog kiderülni, hogyan kell értékelni a feladatot.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.