Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 29. kedd, Mihály

Megállapodás a honvédelmi sportokról

Újbuda   |   2019, január 22 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megállapodott arról, hogy 2024-ig a felsőoktatásban tanulók legalább negyede megismerje a honvédelmi sportokat. A közös munkát megalapozó dokumentumot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen írták alá.

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Simicskó István és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Székely Mózes együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen január 15-én, Józsa János rektor, Nébald György, a HS általános alelnöke valamint Borbély Attila, a HS alelnöke jelenlétében. A két szervezet közösen támogat minden olyan kezdeményezést a felsőoktatási szabadidősport honvédelmi neveléssel összefüggő területeivel kapcsolatban, amelyek elősegítik az egyetemi és főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést és a hallgatók fizikai aktivitásának növelését.

- A Honvédelmi Sportszövetség köztestületként végzi a munkáját, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel megtaláltuk a közös célt, amellyel segíthetjük a magyar fiatalok honvédelemhez, a hazához való erősebb kötődését, az egészséges nemzettudat kialakulását. A fiatalok jelentik a jövőt, az egyetemisták, főiskolások a közeljövőt. Rájuk kell majd bízni az ország irányítását, ha vezetőkké lesznek, a tárgyi tudásukon túl az általuk képviselt szellemiség is fontos - mondta Simicskó István.  Hangsúlyozta azt is, hogy az együttműködés a jövő biztonságát szellemi és fizikai értelemben is szolgálja. Szerinte a megállapodás jelentős célokat fogalmaz meg, amelyek közül talán a legmarkánsabb, hogy 2024-ig a felsőoktatásban tanulók legalább 25 százaléka ismerkedjen meg a honvédelmi sportokkal, azokat folyamatosan gyakorolja.

Józsa János rektor szerint a kezdeményezés jól képviseli az egyetemek által vallott „ép testben, ép lélek” szemléletet. Székely Mózes kiemelte, hogy a HS és a MEFS kapcsolata eddig is szoros volt.

A tudás, a tanulás és a sport sokféleképpen kapcsolódik. A Honvédelmi Sportszövetséggel kötött megállapodással a honvédelemhez kapcsolható sportok közelebb kerülhetnek a fiatalokhoz. Kíváló helyszínek lehetnek az oktatási intézmények közelében felépülő Honvédelmi Sportközpontok, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

- Fontos cél, hogy a fiatalok szabadon dönthessenek arról, milyen sportot űznek, és elérjük, hogy belülről jövő igényként jelentkezzen bennünk a fizikai aktivitás. Ehhez kell a feltételrendszert megteremteni, amiben a Honvédelmi Sportszövetség támogatását bírjuk – tette hozzá Székely Mózes. A MEFS kezdeményezi, hogy az UNESCO által szeptember 20-ra kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja keretében, illetve az egyéb felsőoktatási sportnapokon kiemeltként kezeljék a honvédelmi sportok és a HS bemutatását.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.