Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. vasárnap, Mózes, Botond

Megemlékeztek a politikai terror áldozatairól

Újbuda   |   2018, október 1 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A politikai terror áldozataira emlékeztek a Memento emlékműnél szeptember 28-án. Az eseményre a Politikai Elítéltek Közössége hívta meg a társszervezetek képviselőit, a kommunista terror túlélőit és számos politikust.

Az 1998-ban, a Pázmány Péter sétányon felavatott Memento emlékműnél minden évben megemlékeznek a Rákosi-korszak áldozatairól. A szeptember 28-án tartott ünnepségen elsőként Szelekovszky Ernő, az 1945-1956 közötti magyar Politikai Elítéltek Közösségének elnöke mondott köszöntőt, majd Mohai Gábor előadóművész szavalt. Az eseményen részt vett Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Csallóközi Zoltán, a Miniszterelnökség főtanácsadója, Böröcz László országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke, Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány alelnöke és számos politikai üldözötteket képviselő társszervezet vezetője, képviselője, továbbá Simicskó István országgyűlési képviselő, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos is. Kiemelte: minden olyan állam, minden olyan nép, minden olyan civilizáció és rendszer elbukik, amely megtagadja Istent. Simicskó István szerint, ha az embertudat, a nemzettudat és az istentudat egységéből bármelyik hiányzott, az emberek nehéz sorsúvá váltak. Beszéde végén azt kérte, mindenki őrizze meg magyarságát, a hősök emlékét és merítsen erőt a múltból.

Az eseményen felléptek a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei és Harth Gábor gitárművész.

D. B. S.LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közösségi komposztáló a Feneketlen-tónál

A HUMUSZ Szövetség és a FŐKERT ötlete még csak fél éves, tavaly októberben került ki az első olyan komposztáló keret a Tabánban, ahová a környékbeli társasházakban élők hordhatják lebomló hulladékukat. A nyári melegben a biológia hulladék nagyon kellemetlen szagot eredményezhet a kukákban, de miért is dobnák ki az emberek azt, ami újrahasznosítható?

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.