Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. csütörtök, Valter

Megemlékeztek az aradi vértanúkról

Újbuda   |   2018, október 6 - 12:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek meg idén az 1849. október 6-án mártírhalált halt aradi vértanúkról a Petőfi Laktanyában és a Schweidel József utcában.

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Ez a kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről évről évre nemzeti gyásznapon emlékezik meg a magyarság.

Újbudán az egykori tábornokról elnevezett utcában kezdődött a megemlékezés. Schweidel József emléktáblájának koszorúzásán Csernus László önkormányzati képviselő elevenítette fel a 13 vértanú utolsó pillanatait. Mint mondta, a legnagyobb dicsőség, hogy halálukig megőrizték méltóságukat. - Ezt a tragikus napot örökké meg kell őriznünk emlékezetünkben, hiszen az ilyen áldozatok tartják életben a magyarságot – fogalmazott. Schweidel József - az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elbukása után Aradon kivégzett tizenhármak tagja - már a napóleoni háborúkban is harcolt. A schwechati csatában tanúsított bátorságáért tábornokká nevezték ki. A honvéd vezérőrnagy Világosnál tette le a fegyvert, ő volt az egyetlen, akit a vészbíróság kegyelemre javasolt Haynaunak.

A megemlékezésen a Rogers iskola diákjai egy-egy szál fehér rózsával rótták le kegyeletüket a mártírhalált halt tábornokok emléke előtt. Az aradi vértanúk előtti tiszteletadás ünnepén Schweidel József, valamint Lachner György mellszobrát is megkoszorúzták a Petőfi laktanya díszterén. A Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kezdeményezésére öt éve állított szobor előtt a kerület vezetői is lerótták tiszteletüket, az eseményen Schweidel József szépunokái, Szabóné Kirtsfalusi Katalin és Kirtsch Annamária is részt vettek. A Kelenvölgyi Általános Iskola diákjai történelmi összeállítással készültek az ünnepre. Nemzeti hőseink emléke előtt tisztelegve felidézték a 169 évvel ezelőtt történteket. Simicskó István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, „bármilyen fájó is emlékeznünk, büszkének kell lennünk az áldozatokra, hiszen a vértanúknak hála ez a korszak a magyarság dicsőséges időszakává vált”. Kifejtette, hogy már az is csoda volt, hogy a szabadságharc másfél évig elhúzódott ilyen túlerővel szemben. - Az a helytállás, ami az akkori katonákat jellemezte példaértékű lehet mindenkinek. A hitük és tettük olyan lelki muníciót nyújtott, amely mai napig szellemi táplálékként szolgál a honvédség számára – mondta. A megemlékezés katonai tiszteletadás mellett zajlott, az esemény végén a résztvevők megkoszorúzták Schweidel József és Lahner György vezérőrnagy mellszobrát, majd a lélekharang is megszólalt az aradi tizenhármakért.

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Töretlen az újbudai tűzoltók sportkedve  

Rendkívül aktív a sportélet a XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Az állomány részére a nemrég önkormányzati segítséggel felújított, modern konditerem áll rendelkezésre, amely számos lehetőséget biztosít a rövidebb és hosszabb távú versenyekre való felkészülésben egyaránt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.