Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 17. szerda, Endre, Elek

Megemlékeztek az aradi vértanúkról

Újbuda   |   2018, október 6 - 12:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeztek meg idén az 1849. október 6-án mártírhalált halt aradi vértanúkról a Petőfi Laktanyában és a Schweidel József utcában.

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49-es szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Ez a kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről évről évre nemzeti gyásznapon emlékezik meg a magyarság.

Újbudán az egykori tábornokról elnevezett utcában kezdődött a megemlékezés. Schweidel József emléktáblájának koszorúzásán Csernus László önkormányzati képviselő elevenítette fel a 13 vértanú utolsó pillanatait. Mint mondta, a legnagyobb dicsőség, hogy halálukig megőrizték méltóságukat. - Ezt a tragikus napot örökké meg kell őriznünk emlékezetünkben, hiszen az ilyen áldozatok tartják életben a magyarságot – fogalmazott. Schweidel József - az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elbukása után Aradon kivégzett tizenhármak tagja - már a napóleoni háborúkban is harcolt. A schwechati csatában tanúsított bátorságáért tábornokká nevezték ki. A honvéd vezérőrnagy Világosnál tette le a fegyvert, ő volt az egyetlen, akit a vészbíróság kegyelemre javasolt Haynaunak.

A megemlékezésen a Rogers iskola diákjai egy-egy szál fehér rózsával rótták le kegyeletüket a mártírhalált halt tábornokok emléke előtt. Az aradi vértanúk előtti tiszteletadás ünnepén Schweidel József, valamint Lachner György mellszobrát is megkoszorúzták a Petőfi laktanya díszterén. A Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár kezdeményezésére öt éve állított szobor előtt a kerület vezetői is lerótták tiszteletüket, az eseményen Schweidel József szépunokái, Szabóné Kirtsfalusi Katalin és Kirtsch Annamária is részt vettek. A Kelenvölgyi Általános Iskola diákjai történelmi összeállítással készültek az ünnepre. Nemzeti hőseink emléke előtt tisztelegve felidézték a 169 évvel ezelőtt történteket. Simicskó István országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, „bármilyen fájó is emlékeznünk, büszkének kell lennünk az áldozatokra, hiszen a vértanúknak hála ez a korszak a magyarság dicsőséges időszakává vált”. Kifejtette, hogy már az is csoda volt, hogy a szabadságharc másfél évig elhúzódott ilyen túlerővel szemben. - Az a helytállás, ami az akkori katonákat jellemezte példaértékű lehet mindenkinek. A hitük és tettük olyan lelki muníciót nyújtott, amely mai napig szellemi táplálékként szolgál a honvédség számára – mondta. A megemlékezés katonai tiszteletadás mellett zajlott, az esemény végén a résztvevők megkoszorúzták Schweidel József és Lahner György vezérőrnagy mellszobrát, majd a lélekharang is megszólalt az aradi tizenhármakért.

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.