Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 12. szombat, Villő

"Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt"

Újbuda   |   2015, május 22 - 14:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Május 31-én, a Bikás parki gyereknapon ismert és népszerű fellépők szórakoztatják majd a közönséget. A gyerekeket idén is megénekelteti és megtáncoltatja a Kiss Kata Zenekar, akik örömmel jönnek a 11. kerületbe, mert szerintük itt nyitott, kedves és befogadó közönség.

Mikor és milyen megfontolásból alakult a Kiss Kata Zenekar?

2010- ben jött létre a zenekar, jellegzetesen folk-rock és folk-pop stílusban játszunk kortárs népzenét, ami azt jelenti, hogy újraértelmeztük és feltöltöttük a népzenét a mai kor szellemiségével. Így könnyebben átadjuk azt a felbecsülhetetlen értéket, amit dédszüleink és nagyszüleink hagytak ránk. Ez a kettősség a zenekar összetételében is látszik: van benne autentikus szekció és van könnyűzenei is. Összesen 8-an vagyunk, jó testvérek módjára fele-fele arányban keveredik a két stílus.

Újbudán nem először léptek fel. Amerre jártok, mindenhol hatalmas népszerűségnek örvendtek. Mire vagytok a legbüszkébbek?

Az elmúlt 5 évben az egész Kárpát-medencét bejárták a dalaink. Nagyon sokat koncertezünk Erdélyben, főleg Böjte Csaba otthonaiban, de a munkásságunk elrepített minket Dél-Olaszországba is, ahol a gyerekeknek szóló "A Zene Benned Van" oktatási programunkkal képviseltük Magyarország kultúráját és oktatását a XI. Nemzetközi Iskola Fesztiválon 2013-ban. Az első díjat hoztuk haza 250 produkció közül, érdemérmet kaptunk az olasz köztársasági elnöktől, itthon pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tüntette ki a zenekart a zenei gyermeknevelésben való munkájáért. Évente úgy 80-100 koncerttel büszkélkedhet a zenekar. Nagyon sok kedves hely van, ahova visszajárunk, ilyen többek között Újbuda is, amit meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. Nagyon szeretünk itt zenélni, nyitottak, kedvesek az emberek és befogadóak a zenénkre.

Van-e kedvenc dalotok? Mivel készültök a gyereknapra?

Mindig az a kedvenc dalunk, ami éppen a legfrissebb. Most dolgozunk az új lemezünkön, úgyhogy sok ilyen dal van, alig várom már, hogy megmutathassuk a közönségnek. Eredetileg nem gyerekzenekar vagyunk és a dalaink sem gyerekdalok, egyszerűen csak nagyon fogékony rá a fiatal generáció is, ezért is szoktunk gyerekeknek játszani. Nagy élmény egy-egy gyerekkoncert, mert teljesen más nekik zenélni, mint a felnőtteknek. Onnan tudjuk, hogy jó-e amit csinálunk, hogy letudjuk-e kötni vele a gyerekeket. Ők őszinték és tiszta szívűek, azonnal tükröt állítanak. Idéntől pedig még nagyobb boldogsággal tölt el, ha gyermekeknek koncertezhetünk, hiszen januárban megszületett a kisfiam, aki ugyan még csak 5 hónapos, de máris nagy koncertre járó. Édesanyaként plusz töltetet ad hogy gyerekeknek énekelhetek, és azt hiszem, így még hitelesebb amit csinálunk.

K.V.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

"A legszebb konyhakertek"  

“A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.