Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. kedd, Vendel

Megújul az 1000 forintos

Újbuda   |   2017, augusztus 23 - 11:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lecseréli az 1000 forintos bankjegyeket is a Magyar Nemzeti Bank, a megújuló címleten továbbra is Mátyás király képe lesz látható. Az új ezres kibocsátása két lépcsőben történik: augusztus 24-től válik törvényes fizetőeszközzé, majd a bankjegy féléves felkészülési idő után kerül forgalomba. A cserére biztonsági okokból van szükség – derül ki az MNB közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank folytatja a bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét, és korszerűbb, a biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében is megújított 1000 forintos címletű bankjegyet bocsát ki. A kibocsátás ezúttal is két lépcsőben történik. Először 2017. augusztus 24-től lesz törvényes fizetőeszköz az új 1000 forintos, de a készpénzforgalomban csak 2018. március 1-től fizethetünk a megújított címlettel. Közben a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a bankjegyelfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetőinek az új bankjegyek kezelésére.

A jelenlegi ezreseket 2018. október 31-ig lehet használni, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2018. november 1-től már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni. (A megújított 1000 forintos címletű bankjegyet ide kattintva lehet megtekinteni )

A régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket. A hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2038. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.
Még idén – december 31-én – kerül sor a régi 20 000 forintosok bevonására is. A régi 10 000 forintosok továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.