Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 8. hétfő, Zoltán Nemzetközi nőnap

Meredek utcai lakóhelye falára került Antall József miniszterelnök emléktáblája

Újbuda   |   2015, április 9 - 01:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnökének tiszteletére avatott emléktáblát Újbuda Önkormányzata az egykori kormányfő volt lakóhelyén, a Meredek utca 4. szám alatt. Antall József április 8-án lett volna 83 éves.

Az egykori miniszterelnök 1971-1992 között élt a Meredek utcai társasházban, felesége Klára asszony jelenleg is ott lakik. Az eseményen, Hoffmann Tamás polgármester méltató beszéde szerint nagyformátumú emberre és politikusra emlékeztek az egybegyűltek, olyanra, aki tudása mellett a munka iránti szeretetet, valamint a kereszténység tiszteletét is polgári értékeket valló családjából hozta, akinek ars poeticáját a demokráciában való hit és vallásosság alkotta.

A szót átvéve Boross Péter volt miniszterelnök arról beszélt, hogy Antall József megítélése átment a történelem sajátosságain. Állítása szerint a tagadás időszaka után újra megnemesült és valódi helyére került egy mértékadó személyiség, azaz Antall József példaként és mintaként egyaránt szerepel a köztudatban.

Az emléktábla avatáson Antall József felesége, Klára asszony, valamint fiai, György és Péter is részt vett. Megjelent még többek között Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök özvegye, Mádl Dalma asszony, valamint Marinovich Endre, az Antall kormány kabinetfőnöke, az Antall József Baráti Társaság elnöke is.

Az emléktábla avatóval országos megemlékezés sorozat indult, amely április 9-én Antall József életművét felidéző könyvbemutatóval folytatódik a Nemzeti Múzeumban, amit a már hagyományosnak számító ceglédi emlékest követ. A program részeként április 12-én a miniszterelnök keresztelőhelyén, a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Templomban tartanak születésének évfordulója alkalmából misét.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.