Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Mi a közös bennük: Grosics, Bozsik, Karinthy, Molnár-C Pál?

Újbuda   |   2017, február 9 - 10:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Labda nélkül fociztak azok a „játékosok”, akik a Molnár-C. Pál lakásmúzeum és a Budastep jóvoltából indultak el a Gellérthegyi Futballmesék című sorozat első tematikus sétájára. A február 4-i eseményre minden jegy elkelt, a megelőlegezett bizalomra a szervezők rászolgáltak, az érdeklődők pedig sokáig élvezettel elevenítik majd fel ezt az élményt.

A futball nem ér véget az oldal- és alapvonalnál, a focisták nem egyszerűen gondolkodó sportemberek, akiknek csak a kapun jár az eszük, a sport és az irodalom kapcsolata nem a napilapok hasábjain üresedik ki. Ezt hivatottak bebizonyítani a Molnár-C. Pál lakásmúzeum és a Budastep nevű családi vállalkozás által közösen szervezett tematikus séták. A Gellérthegyi Futballmesék „vezetőedzője” és a sétára meghívott virtuális vendégek időutazásra kalauzolták a résztvevőket, amely során számos különleges történetet ismerhettek meg a sport- és kultúrarajongók egyaránt.

Az egykor a Serleg utcában lakó Grosics Gyula, az Aranycsapat 86-szoros válogatott kapusa például 1956-ban azzal segített a forradalmároknak, hogy pincéjében fegyvereket rejtegetett. Bozsik József Ménesi úti háza előtt kiderült, hogy Cucu nem csak – szintén – az Aranycsapat tagja és a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. Bozsik Péter egyébként József fia, akivel az első olyan labdarúgó apa és fia párost alkották, akik mindketten betöltötték a szövetségi kapitányi posztot. Péter virtuálisan csatlakozott a sétához, házuk előtt videofilmben mesélt kedves történeteket gyermekkorából. A sétálók Faragó Lajossal, olimpiai bronzérmes, válogatott labdarúgóval és edzővel személyesen is találkozhattak a Molnár-C. Pál galériánál, azaz a végállomásnál.

A program „vezetőedzője” Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója, Molnár-C. Pál dédunokája volt. Ő is számos érdekes sztorival szolgált, amely elsősorban a futball és a kultúra szoros kapcsolatát világította meg. Karinthy Frigyes egy futballbíró barátját mentette lakására (a mostani Karinthy Frigyes úton) a feldühödött szurkolók elől, majd az író saját erkélyéről intézett a ház előtt álldogáló tömeghez „védőbeszédet”. Karinthy Ferenc novellái között is találunk olyat, amely egy focilabdáról, illetve annak elvesztéséről szól. Csillag Péter szó szerint idézte a novella erre vonatkozó részét: „Felszállt, magasan a kékbe, aztán a korláton kívül hullott vissza, legurult a sziklás, bozótos meredélyen. Ha a Citadella körül járok, ma is szorongva fürkészem a zöld lejtőket: hová gurulhatott az a labda?”.

A Gellérthegyi Futballmesék közönsége érdeklődéssel hallgatta az előadásokat. A későbbi sétákra már lehet jelentkezni a Budastep oldalán.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.