Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

Mit gondolsz Újbuda belvárosáról?

Újbuda   |   2021, április 6 - 12:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Átfogó lakossági felmérést indított a Kortárs Építészeti Központ Újbuda Önkormányzatának megbízásából. A felmérés azt vizsgálja, hogy az a számos pozitív változás, ami a Bartók Béla úton és környékén tapasztalható, hogyan hat az ott élőkre, tanulókra és munkavállalókra. Barabás Richárdot, Újbuda kultúráért felelős alpolgármesterét kérdeztük a témáról.

A március végén startoló felméréssel az önkormányzat átfogó képet kaphat arról, hogy mit szeretne a lakosság a környéken, legyen szó közösségi terekről, fejlesztésekről, szolgáltatásokról. A felmérésből az is kiderülhet, mennyire szeretik a kerületnek ezt a részét, mennyire erősen kötődnek az emberek hozzá.

– A Kulturális Városközpont Projekt még 2008-ban indult, és szerencsére, látva benne a hatalmas értéket, politikai ciklusokon tudott átívelni – mesélte Barabás Richárd, Újbuda kultúráért felelős alpolgármestere a Bartók Béla úti változások kezdetéről. – Kiemelhetünk számos infrastrukturális fejlesztést, köztük a B32 Galéria és Kultúrtér jelenlegi kialakítását, a legfrissebbek között pedig egészen biztosan ott van a biciklisávok kijelölése, most pedig, a kerékpáros kultúrát továbberősítve, a támaszok kihelyezése. Nagyon fontosnak tartom kiemelni azoknak a civil szervezeteknek a létrejöttét vagy ide költözését, mint a Bartók Béla Boulevard (BBB), az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, a Kortárs Építészeti Központ vagy a Valyo (Város és Folyó Egyesület). A Mitzitől a Tranzitig értékes és izgalmas szereplők lakták be mára nemcsak a Bartók utcafronti helyeit, de a kis utcák szuterénjeit is. A Bartók Béla út és környéke tele van meglepetésekkel, amit meg kell mutatnunk a külvilágnak is – mondta az alpolgármester. – Újbuda kulturális városközpontja a szintlépés küszöbén áll, de óvakodnunk kell attól, hogy ez a pezsgő, kreatív-kulturális terület túlzsúfolttá váljon, vagy veszítsen a kulturált, magas minőséget képviselő miliőjéből – emelte ki Barabás Richárd. – Olaszországban egy igazán jó pizzériát onnan lehet felismerni, hogy turistaként is szívesen bemegyünk, de pont azért választjuk azt a helyet, mert a helyiek nagy örömmel használják. Ennek az egyensúlynak a megteremtése és fenntartása a célunk, ez pedig nem megy a kerületrész lakóinak véleménye nélkül. Az eredmények segítségével kijelölhetjük, hogyan menjünk tovább a Bartók és környéke fejlesztésében.

A kérdőív csak a felmérés első állomása, a második szakaszban kvalitatív módszerekkel is megvizsgálják a Kortárs Építészeti Központ szakemberei a kérdésköröket. Ebben a második szakaszban fókuszcsoportos interjúkon vehetnek részt a területen élők, dolgozók, tanulók, hogy bővebben is kifejthessék véleményüket.

– Egyaránt számítunk azok visszajelzésére, akik úgy érzik, már kívülről-belülről ismerik a környéket, és azokéra is, akik még kevésbé érzik magukat ismerősnek errefelé, hiszen mindenkinek a tapasztalata fontos a terület fejlesztése szempontjából. Olyan szolgáltatásokat és lehetőségeket szeretnénk elérhetővé tenni, amelyek valóban az emberek hasznára lesznek – mondta Barabás Richárd.

A felmérés március végén indult el, az adatfelvétel jelenleg is zajlik, egy online kérdőív kitöltésével lehet részt venni benne, ami körülbelül 10 percet vesz igénybe. A kérdőívet a http://ujbudabelvarosa.hu oldalon vagy a mellékelt QR-kód leolvasásával, illetve Újbuda és a Kortárs Építészeti Központ közösségi média felületein keresztül lehet elérni. Elsősorban az Újbuda belvárosában (Bartók Béla út és környéke, Gellérthegy, Szentimreváros, Lágymányos) élők, munkavállalók és tanulók véleményét, észrevételeit várják. A felmérésben való részvétel önkéntes, a személyi adatokat és válaszokat bizalmasan kezeli az adatrögzítő és adatelemző csoport, azokat harmadik fél számára nem bocsátja rendelkezésre.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.