Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Móricz naplórészletei Albertfalván

Újbuda   |   2018, november 13 - 10:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Móricz Zsigmond naplórészleteibe engedett betekintést Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész az Albertfalvi Napok keretében. A nyolc napos eseménysorozat a Napló-szilánkok című előadással kezdődött és bő egy hétig kínál kulturális programot a Gyékényes utcai közösségi ház látogatóinak.

Koltai Róbert teltházas előadásával vette kezdetét a nyolc napig tartó Albertfalvi Napok eseménysorozat. A Jászai Mari-díjas színművész évek óta járja az országot Móricz Zsigmond naplórészleteivel, egészen intim magánéleti részleteket is felelevenítve egy monodráma keretében.

Koltai szerint ez az egyik legizgalmasabb Móricz dráma, amit a szerző valaha írt. Igaz nem a nagyközönségnek készült, hanem B. Török Fruzsina írta színpadra Móricz Zsigmond 1924-25-ben keletkezett naplóját, magánlevelezését. Az író ebben az időszakban súlyos magánéleti válságtól szenvedett. A közel ezer oldalnyi küzdelemből egy eddig ismeretlen Móricz-kép bontakozik ki. A kétórás est nemcsak a nyomasztó magánéleti válság jeleneteit tartalmazta, hanem megmutatta az író humorát és öniróniáját is.

Koltai Róbert -saját bevallás szerint - Albertfalván bújt utoljára Móricz bőrébe; a Napló-szilánkok közel 150 előadást ért meg.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.