Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Műegyetemi sportszenzáció Dél-Amerikában

Újbuda   |   2019, július 22 - 10:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több mint 40 országot maga mögé utasítva a világ legjobbja lett a BME-s hallgatókból álló kispályás futballcsapat a Neymar Junior nevével fémjelzett nemzetközi tornán.

A Zsírkréták kispályás műegyetemi futballcsapat tagjai idén már címvédő magyar bajnokként utazhattak Brazíliába a Red Bull Neymar Jr's Five kispályás labdarúgóverseny nemzetközi döntőjére. Míg tavaly a legjobb 16 csapat közé jutottak, idén 41 országot maguk mögé utasítva megnyerték a tornát.

Idén negyedik alkalommal hívta meg a világ legjobb amatőr kispályás futballozóit Neymar, a PSG brazil világklasszisa. A Red Bull Neymar Jr's Five labdarúgó-bajnokság fordulóin a szabályok a grundfoci stílusát tükrözik, amelyet a sportoló gyerekkorában is játszott Sao Paulo utcáin.

Az 5 fős, kapus nélküli csapatok mérkőzése legfeljebb 10 percig tarthat a 15x25m-es pályán. Ha az egyik fél gólt kap, akkor elveszíti egyik focistáját. A meccs tehát az idő lejárta előtt is befejeződhet, ha valamelyik csapatnak elfogynak a játékosai.

Márciustól heti egyszer, júniustól már dupla annyiszor edzettek, egyetemi társaik segítségével az emberelőnyös és az emberhátrányos helyzeteket is gyakorolták. Idén 5 országos selejtezőt rendeztek a szervezők a csaknem 300 induló csapatnak, majd végigküzdve a tornát a Zsírkréták egy utolsó jól sikerült hajrá segítségével megnyerte a magyarországi versenyt. „A mi csapatunk az első és az egyetlen, amelyiknek sikerült dupláznia az országos bajnoki címet” – árulta el Fábián Gábor csapatkapitány.

A brazíliai döntőben Angolával (HUN-Angola 5:0), Luxemburggal (HUN-Luxemburg 1:0), Spanyolországgal (HUN-Spanyolország 5:0) és Indiával (HUN-India 1:2) kerültek egy csoportba a magyar fiatalok. A fordulót csoportelsőként 3 győzelemmel és 1 vereséggel zárták. A következő körben az ügyes, de fegyelmezetlen házigazda brazil válogatottal játszottak, 5:0-s győzelmet aratva dél-amerikaiak fölött. Ezt az eredményt megismételték a japánok ellen is. Az elődöntőben Románia volt az ellenfelük: letámadásból sikerült több gólt szerezni ellenük, majd a sikert sikerre halmozva 5:0-ra hozták a meccset. A Zsírkréták a fináléban a csoportmérkőzésekből már ismerős spanyol összeállítással küzdöttek, akik ezúttal nehezebb ellenfélnek bizonyultak: az első percekben nagyon beszorították a műegyetemi csapatot, és nem sokon múlt, hogy hátrányba kerüljenek. Végül 6 perc után a mieink egy kipattanó labdát elkapva gólt rúgtak, majd egy sikeresen hálóba juttatott büntető következett, így már a meccs végéig megtartották az előnyüket, és megnyerték a végső küzdelmet is.

A nyertes magyar csapatának tagjai:

Andorka Kristóf - BME VBK, gyógyszervegyész-mérnök MSc (végzett 2019 nyarán)
Dudás Dániel - BME GPK, energetikai mérnök BSc (végzett 2019 telén)
Fábián Gábor - BME GPK, gépészmérnök MSc (végzett 2018 nyarán)
Fábián Máté - Óbudai Egyetem, gépészmérnök BSc (végzett 2019 telén)
Kalocsay Károly - BME GTK, műszaki menedzser BSc (2017-ben végzett)
Rónaszéki Botond – középiskolai tanuló

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Lakossági riasztó végpontok ellenőrzése

A Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai 2020. augusztus 13-19. között végzik a kerületben található lakossági riasztó végpontok (veszélyt jelző szirénák) időszakos ellenőrzését, próbáját.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.