Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Művészeti pályázatot hirdetett az írószövetség

Újbuda   |   2016, június 24 - 12:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Irodalmi, zenei és képzőművészeti pályázatot hirdetett a Magyar Írószövetség az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.

A Szavakban lobog elnevezésű novellapályázaton 45 év alatti írók indulhatnak, akik tagjai valamelyik reprezentatív, országos hatókörű, vagy határon túli irodalmi szervezetnek. "A pályázat célja a forradalom irodalmának továbbgazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek megszólítják a ma olvasóit is, és magas irodalmi színvonalon hívják fel figyelmüket történelmünk meghatározó eseményére" - közölte pénteken az írószervezet.
A pályázatnak tematikai megkötése nincs, a legfeljebb 25 ezer karakteres írásműveket három példányban szeptember 15-ig várják a Magyar Írószövetség, 1397 Budapest, Pf. 546. címre a pályázat címének feltüntetésével.
Az írók a forradalomban tematikájú képzőművészeti pályázaton a Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a tanárképző egyetemek szakirányú képzésének hallgatói indulhatnak. "A pályázat célja a forradalom képzőművészeti feldolgozottságának továbbgazdagítása új, kortárs művekkel, amelyek hitelesen és magas színvonalon mutatják fel, hogy a mai fiatal nemzedék miképp látja és láttatja történelmünk meghatározó eseményét, valamint a forradalom irodalmi, írókkal kapcsolatos vonatkozásait" - áll a kiírásban, amely szerint a megadott téma szabadon kezelhető, de a műveknek mindenképp utalniuk kell az 1956-os forradalom és az akkor szerepet játszó költők, írók kapcsolatára, vagy a Magyar Írószövetség szellemi jelentőségére, vagy az azóta született irodalmi alkotásokra, amelyekben megjelenik a forradalom. Pályázni 68x98 centiméteres festménnyel vagy grafikával lehet, a pályázat legjobb alkotásaiból október 23-án kiállítás nyílik az írószövetség székházában.
Az irodalmi és a képzőművészeti pályázat első helyezettjei 300 ezer forintot kaphatnak, a második helyezettek 200, a harmadik helyezettek 100 ezer forint díjazásban részesülhetnek. A pályaművekről szakmai zsűri dönt.
A zeneszerzői pályázatot gimnazista és középiskolás pop-rock együttesek számára írta ki az írószövetség. "A résztvevőknek kötelezően Gérecz Attilától, a forradalomban 27 évesen hősi halált halt költőtől Az így bocskorosan című költeményt kell megzenésíteniük. Valamint mindenkinek lehetősége van - a kötelezőn túl - további egy szabadon választott vers megzenésítésére, amelyet külön fogunk elbírálni" - írta a szervezet, amely honlapján közli a "szabadon választható" versek körét. A fődíj egy 3 dalból álló stúdiófelvétel, fellépés a nyilvános döntőn, valamint hangszervásárlási utalvány. A pályázat összdíjazása 700 ezer forint.

mti

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.