Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Múzeumok az iskolákban

Újbuda   |   2019, május 23 - 12:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

„Legyen divat múzeumba járni!” – hirdeti a Mozaik Múzeumtúra edukációs programsorozat, amely idén harmadik alkalommal indult útjára. Az első élménynapot május 8-án az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában rendezték.

A Mozaik Múzeumtúra kezdeményezés 2017-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ötlete alapján valósult meg azzal a céllal, hogy a múzeumokat népszerűsítse a 10–14 évesek körében.
Az edukációs rendezvénysorozat a tantermi színházi előadásokhoz hasonlóan a múzeumokat viszi el az iskolákba. A Felelős Szülők Iskolája által szervezett interaktív foglalkozások a sokszor személytelennek megélt látogatásokat múzeumpedagógiai módszerekkel teszik a gyerekek számára is izgalmassá. – Itt az ideje, hogy a diákokat a saját nyelvükön szólítsuk meg – mondta lapunknak Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.
Az idei első állomás az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskola volt: ízelítőt hoztak ide többek között a Bélyegmúzeum gyűjteményéből, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum pedig Puskás labdájával, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény különleges zenei instrumentumokkal jött el a diákokhoz. A múzeumi programok mellett Balatoni József, alias Jocó bácsi, az ország egyik legnépszerűbb történelemtanára tartott játékos vetélkedőt.


(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.