Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. szerda, Mária

Napelemes közvilágítás lesz a Fejér Lipót utcai parkban is

Újbuda   |   2016, március 9 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Március 6-án ünnepeltük a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapot. Újbuda Önkormányzata évek óta kiemelten kezeli a kérdéskört, az elmúlt időkben több megújuló energiaforrást hasznosító eszközt alakítottak ki önkormányzati épületeken és közterületeken. A hónap végére újabb parkban lesz napelemes közvilágítás.

Beköszöntött a március, a napsütéses órák száma növekszik, hangulatunk is jobb. Bolygórendszerünk csillagának fényenergiáját azonban nem csak a kedvünk javulásával kapcsoljuk össze. Az emberiség a Nap energiáját évtizedek óta használja akár villamosenergia termelésére, amely az utóbbi esztendőkben jelentős fejlődésnek indult napelemek telepítésével lehetséges. Újbuda Önkormányzata régóta kiemelten kezeli az energiatakarékosság kérdéskörét, utóbbira hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap, amely március 6-án van.

Az elmúlt években több megújuló energiaforrást hasznosító eszköz került kihelyezésre az önkormányzat saját épületein és közterületein. A kerületben lakók számos helyszínen találkozhatnak napelemmel működő közvilágítással. Ilyen például a Kisköre utcában, Költők parkjában és a Kanizsai utcában található játszótér, illetve a Vőfély és a Menyecske utca sarkán lévő és a Csíki-hegyek utcai iskola előtti park világítási rendszere. A Bükköny, Cirmos és Regős utcai játszótér KRESZ-parkjaiban is napenergia működteti a jelzőlámparendszert. A Fejér Lipót utca közeli parkban március végére telepítenek új napelemeket.

Legutóbb tavaly októberben adtak át a környezetvédelem jegyében felújított parkot, az őrmezői Cirmos Ligetet.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.