Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. péntek, Lukács

Nem pótolja a szülőt az internetdadus

Újbuda   |   2018, július 10 - 09:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Veszély vagy lehetőség a gyerekek számára az internet? A szülők sok mindent tehetnek azért, hogy gyerekeik a világháló pozitív oldalával találkozzanak.

– A világhálón található káros tartalmak az egész gigantikus információhalmaz mindössze egy százalékát teszik ki – hívja fel a figyelmet Tóth Zoltán, a Digitális Tudás Akadémia elnöke. Az UP Center újbudai inkubátorház társalapítója hozzáteszi: ettől az egy százaléktól kell óvni a fiatalokat, akiknek kezéhez nyáron, szülői és tanári felügyelet hiányában, még inkább hozzáragad az egér vagy a mobiltelefon.

– A szűrőszoftverek csupán a probléma egy részét oldják meg – figyelmeztet Tóth Zoltán. Ezek jellemzően nincsenek tekintettel alapból az életkorra, de a program beállítója eldöntheti, milyen oldalakat látogathat majd a felhasználó. A magyar nyelvű szűrőszoftverek közé tartozik a Biztonságos Böngészés Programon belül a Dolphin Knight továbbfejlesztett változata (otthoni és iskolai verzióban is létezik). A Norton Online Family oldalon egy egész szűrőszoftvercsalád érhető el, amely nemcsak számítógépen, hanem okostelefonon is alkalmazható. Ez a gyerekeket is bevonja az online „nyomkövetésbe”.

A Microsoft Windows operációs rendszerében a „Szülői felügyelet” eszközzel az időtartam mellett megadható az is, hogy milyen játékokkal játszhatnak, és milyen programokat futtathatnak a gyerekek. Az angol nyelvű szűrőszoftverek közül több fórumon is vezető helyen szerepel a Net Nanny (Internetdadus), ez azonban nem tud kép alapon szűrni, illetve képfeltöltést blokkolni. A KIDOZ elsősorban a nagyon kicsiknek való, több mobil platformra is létezik. A Zoodles szinte minden platformon elérhető, ám nincs magyar nyelvű változata.

A biztonságos internethasználat első lépése viszont nem ez. A szülőnek beszélnie kell a gyermekével, hogy a szűrés célja nem az ő korlátozása. Kisebbekkel érdemes a számítógépet a közös térben elhelyezni, odaülni mellé, beszélgetni internetezés közben, alternatív programokat ajánlani. A szülők és a gyerekek közösen is nézhetnek játékokat, videókat, a tanuláshoz kapcsolódó színes anyagokat, ez nem pusztán a családi kapcsolatokat erősíti, de az internetről való kommunikációt is javítja.

A szülő a digitális tanulásra is felhívhatja a figyelmet. Az UP Center jóvoltából indult például az UP academy pilot program, amelyben 15 tehetséges középiskolás vett részt, április végén volt az első „diplomaosztó”. A projekt folytatódik, már várják a 15–17 éves jelentkezőket, akik a káros tartalmak helyett az internet világos oldalát kívánják kihasználni.

Inkubátorház az innovációnak

Az UP Center 2016 novemberében nyílt meg a Bartók Béla 29. szám alatt a Digitális Tudás Akadémia közösségi tereként. Az inkubátorház inspirációt és lehetőséget nyújt a látogatóknak ötleteik megvalósításához. Az önkormányzati segítséggel létrehozott közösségi tér adomány alapon működő co-working környezetet jelent azoknak, akiknek nincs lehetőségük önálló irodát fenntartani.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.