Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Nem pótolja a szülőt az internetdadus

Újbuda   |   2018, július 10 - 09:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Veszély vagy lehetőség a gyerekek számára az internet? A szülők sok mindent tehetnek azért, hogy gyerekeik a világháló pozitív oldalával találkozzanak.

– A világhálón található káros tartalmak az egész gigantikus információhalmaz mindössze egy százalékát teszik ki – hívja fel a figyelmet Tóth Zoltán, a Digitális Tudás Akadémia elnöke. Az UP Center újbudai inkubátorház társalapítója hozzáteszi: ettől az egy százaléktól kell óvni a fiatalokat, akiknek kezéhez nyáron, szülői és tanári felügyelet hiányában, még inkább hozzáragad az egér vagy a mobiltelefon.

– A szűrőszoftverek csupán a probléma egy részét oldják meg – figyelmeztet Tóth Zoltán. Ezek jellemzően nincsenek tekintettel alapból az életkorra, de a program beállítója eldöntheti, milyen oldalakat látogathat majd a felhasználó. A magyar nyelvű szűrőszoftverek közé tartozik a Biztonságos Böngészés Programon belül a Dolphin Knight továbbfejlesztett változata (otthoni és iskolai verzióban is létezik). A Norton Online Family oldalon egy egész szűrőszoftvercsalád érhető el, amely nemcsak számítógépen, hanem okostelefonon is alkalmazható. Ez a gyerekeket is bevonja az online „nyomkövetésbe”.

A Microsoft Windows operációs rendszerében a „Szülői felügyelet” eszközzel az időtartam mellett megadható az is, hogy milyen játékokkal játszhatnak, és milyen programokat futtathatnak a gyerekek. Az angol nyelvű szűrőszoftverek közül több fórumon is vezető helyen szerepel a Net Nanny (Internetdadus), ez azonban nem tud kép alapon szűrni, illetve képfeltöltést blokkolni. A KIDOZ elsősorban a nagyon kicsiknek való, több mobil platformra is létezik. A Zoodles szinte minden platformon elérhető, ám nincs magyar nyelvű változata.

A biztonságos internethasználat első lépése viszont nem ez. A szülőnek beszélnie kell a gyermekével, hogy a szűrés célja nem az ő korlátozása. Kisebbekkel érdemes a számítógépet a közös térben elhelyezni, odaülni mellé, beszélgetni internetezés közben, alternatív programokat ajánlani. A szülők és a gyerekek közösen is nézhetnek játékokat, videókat, a tanuláshoz kapcsolódó színes anyagokat, ez nem pusztán a családi kapcsolatokat erősíti, de az internetről való kommunikációt is javítja.

A szülő a digitális tanulásra is felhívhatja a figyelmet. Az UP Center jóvoltából indult például az UP academy pilot program, amelyben 15 tehetséges középiskolás vett részt, április végén volt az első „diplomaosztó”. A projekt folytatódik, már várják a 15–17 éves jelentkezőket, akik a káros tartalmak helyett az internet világos oldalát kívánják kihasználni.

Inkubátorház az innovációnak

Az UP Center 2016 novemberében nyílt meg a Bartók Béla 29. szám alatt a Digitális Tudás Akadémia közösségi tereként. Az inkubátorház inspirációt és lehetőséget nyújt a látogatóknak ötleteik megvalósításához. Az önkormányzati segítséggel létrehozott közösségi tér adomány alapon működő co-working környezetet jelent azoknak, akiknek nincs lehetőségük önálló irodát fenntartani.

(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.