Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 4. csütörtök, Bulcsú

NVI: jogerős végeredmény nélkül kérdéses a testületek megalapítása

Újbuda   |   2014, október 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A végleges jogi eredmények megállapítása előtt nem tudnak megalakulni az önkormányzatok képviselő-testületei - bár erre az önkormányzati törvény 15 napot ad -, mert a jogorvoslati idő ezen túlhúzódik – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Pálffy Ilona ismertette a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választások nem jogerős eredményeit, valamint a jogorvoslati utakat. Kiemelte, hogy a települések 77 százalékában független polgármestert választottak, a részvételi arány országosan 44,29 százalék, a nemzetiségiek megjelenési aránya a települési nemzetiségi önkormányzati választáson 65,14 százalék volt. Legaktívabbak a ruszinok voltak, legkevesebben pedig az ukránok mentek szavazni.

Az NVI elnöke elmondta, ha mindenki kihasználja a jogorvoslatokra rendelkezésre álló határidőket, akkor a választás végleges jogi eredménye november 10. körül várható. Hozzátette: azokon a településeken, ahol nem indítanak jogorvoslati eljárást, hamarabb meglesznek a végleges eredmények, és megalakulhatnak a képviselő-testületek.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvényben ugyanakkor az áll, hogy a képviselő-testület és a megyei közgyűlés az alakuló ülését a választást követő 15 napon belül tartja meg. Az NVI elnökétől erre utalva azt kérdezték, melyik törvény az erősebb, tehát mi a helyzet akkor, ha a jogorvoslati eljárás 15 napon túlra húzódik; ekkor hogyan tudnak megalakulni a képviselő-testületek. Pálffy Ilona nem tudja eldönteni, melyik törvény az erősebb, de szerinte nem tud megalakulni egy települési önkormányzat, amíg nincs meg a jogerős végeredmény.

Pálffy arról is szólt, hogy megfeszített munkát végeztek a választási szervek, a helyi és területi választási irodák munkatársai. Hozzátette: még sok helyen dolgoznak, a helyi választási bizottságoknak ma meg kell állapítaniuk a választás eredményét, és továbbítani kell a jegyzőkönyveket a területi választás bizottságokhoz.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átlátható Újbuda  

Átláthatósági megbízottja van Újbudának, Nagy Zoltánt június 3-án nevezte ki László Imre polgármester.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.