Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. kedd, Szabina

NVI: jogerős végeredmény nélkül kérdéses a testületek megalapítása

Újbuda   |   2014, október 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A végleges jogi eredmények megállapítása előtt nem tudnak megalakulni az önkormányzatok képviselő-testületei - bár erre az önkormányzati törvény 15 napot ad -, mert a jogorvoslati idő ezen túlhúzódik – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Pálffy Ilona ismertette a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választások nem jogerős eredményeit, valamint a jogorvoslati utakat. Kiemelte, hogy a települések 77 százalékában független polgármestert választottak, a részvételi arány országosan 44,29 százalék, a nemzetiségiek megjelenési aránya a települési nemzetiségi önkormányzati választáson 65,14 százalék volt. Legaktívabbak a ruszinok voltak, legkevesebben pedig az ukránok mentek szavazni.

Az NVI elnöke elmondta, ha mindenki kihasználja a jogorvoslatokra rendelkezésre álló határidőket, akkor a választás végleges jogi eredménye november 10. körül várható. Hozzátette: azokon a településeken, ahol nem indítanak jogorvoslati eljárást, hamarabb meglesznek a végleges eredmények, és megalakulhatnak a képviselő-testületek.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi törvényben ugyanakkor az áll, hogy a képviselő-testület és a megyei közgyűlés az alakuló ülését a választást követő 15 napon belül tartja meg. Az NVI elnökétől erre utalva azt kérdezték, melyik törvény az erősebb, tehát mi a helyzet akkor, ha a jogorvoslati eljárás 15 napon túlra húzódik; ekkor hogyan tudnak megalakulni a képviselő-testületek. Pálffy Ilona nem tudja eldönteni, melyik törvény az erősebb, de szerinte nem tud megalakulni egy települési önkormányzat, amíg nincs meg a jogerős végeredmény.

Pálffy arról is szólt, hogy megfeszített munkát végeztek a választási szervek, a helyi és területi választási irodák munkatársai. Hozzátette: még sok helyen dolgoznak, a helyi választási bizottságoknak ma meg kell állapítaniuk a választás eredményét, és továbbítani kell a jegyzőkönyveket a területi választás bizottságokhoz.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.