Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 27. kedd, Szabina

NVI: Újbudán csaknem 50 százalékos volt a részvételi arány

Újbuda   |   2014, október 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Lényegében rendben folyt a voksolás - állítja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. A helyi önkormányzati választás részvételi adatai megközelítőleg azonosak a négy évvel ezelőttivel, a XI. kerületben 49,63 százalékos volt a részvételi arány.

A jó időnek köszönhetően erősödött Újbudán a választási kedv, az urnazárás végére a szavazók mintegy 50 százaléka adta le voksát. Magyarországon 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás reggeltől estig. A választáson 8 millió 170 ezer fő szavazhatott, 18 ezren nem a lakóhelyükön, hanem tartózkodási helyükön. A nemzetiségi önkormányzatok választásán 241 ezren vehettek részt, a legutolsó, 17.30-as adatok alapján 58,98 százalék.

Pálffy Ilona kiemelte, hogy a nemzetiségeknél viszonylag magas volt a részvétel, és jelezte, hogy a helyi önkormányzati választás részvételi adatai megközelítőleg azonosak a négy évvel ezelőttivel.

Pálffy Ilona szerint lényegében rendben folyt a választás, néhány esetben kaptak rosszullétről jelentést, és sokszor fordult elő, hogy mozgóurnát kérőhöz mentek ki a szavazatszámláló bizottság tagjai, de nem volt otthon a választópolgár. A szavazatszámláló bizottságok munkatársai "rugalmasan" oldották meg a problémákat, az egyik településen például a mozgóurnát kérő választópolgár bement a szavazókörbe, és mivel még ott volt a mozgóurnával szavazók jegyzéke, szavazhatott.

A nap folyamán egy esetben kellett intézkednie az NVI-nek, amikor bejelentést kaptak, hogy szavazatszámláló bizottsági tagok szedik le a plakátokat a szavazókör 150 méteres körzetében. Az NVI felhívta a figyelmüket a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatására, amely szerint a szavazás előtt kihelyezett plakátok kint maradhatnak a szavazás napján is, és arra, hogy nem a szavazatszámláló bizottságok tagjainak feladata a plakátok eltávolítása.

Pálffy Ilona beszámolt róla, hogy időközi polgármester-választást hét településen kell tartani, mert a vasárnapi választáson nem volt jelölt. Az NVI elnöke elmondta: a választástól 417 jelölt lépett vissza, köztük 141 polgármesterjelölt.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.