Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

Nyiss a fogyatékos emberek irányába!

Újbuda   |   2014, november 27 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Különleges képregénnyel és animációs filmmel hívja fel a figyelmet az integrációra, a társadalmi sokszínűségre Újbuda Önkormányzata és a Nem Adom Fel Alapítvány közös programja. A Világnyitók - Jobb Velünk a Világ! program általános iskolák 4. osztályos diákjait szólítja meg és a fogyatékos emberek világát mutatja be.

A Jobb velünk a világ! rendezvénysorozat keretében negyedik alkalommal rendezik meg azt az érzékenyítő napot, rendhagyó osztályfőnöki órát, amely a fogyatékos emberek világát mutatja be december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján. A program kiemelt célja az előítéletek csökkentése, az ép és sérült emberek közötti fal „lebontása”, valamint az is, hogy megkönnyítsék a hátránnyal indulók társadalomba való beilleszkedését, kialakítsák az egészséges emberekben a tolerancia, az együttérzés és a társadalmi felelősségvállalás fontosságának érzetét.

Nyiss a fogyatékos emberek irányába!

Az Újbuda Önkormányzata és a Nem Adom Fel Alapítvány közös szervezésében megvalósuló programon az elmúlt években közel 800 kisiskolás korú fiatal vett részt.

- A fogyatékos emberek integrált oktatása és inkluzív nevelése az egyik leghatékonyabb formája annak, hogy az általános iskolás korosztályt érzékenyítsük a jelenség és a probléma iránt – mondta Muhari László Tamás, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapesti XI. Tankerületének megbízott igazgatója. Hozzátette: - Ép gyermek csak esetlegesen vagy ritkán találkozik sérültekkel a gyermekkorban, de ha kellő információval, cselekvésmintákkal rendelkezik, hogy hogyan kell őket praktikusan segíteni és emberi méltóságukat is megtartva támogatni, sokkal nagyobb esélyt van arra, hogy mindkét fél irányából egy elfogadó együttműködés valósuljon meg.

Az idei év újdonsága egy különleges képregény és egy hozzátartozó animációs film, mely az iskolások között népszerű eszközökön keresztül is igyekszik segíteni a társadalmi szolidaritás és elfogadás érzésének kialakítását és a fogyatékos emberek életének bemutatását. A képregény hősei ép és fogyatékos emberek, akik valós vagy fiktív szituációkban mutatják be azt, hogy egy sérült miben és hogyan válhat értékes tagjává egy közösségnek. - Nagyon fontos bemutatnunk, hogy mi sérült emberek is képesek vagyunk értéket teremteni, és ezáltal a közösség aktív tagjává tudunk válni – magyarázta Papp Szabolcs.


- Büszkék vagyunk arra, hogy kezdeményezői és szervezői vagyunk ennek a programnak – mondta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. - Kiemelten fontosnak tartjuk kerületünkben minden olyan projekt támogatását és megszervezését, mely a fogyatékos emberek integrációját segíti. Sőt, reméljük, hogy példát is mutatunk Budapest és az ország más kerületeinek, városainak és hasonló kezdeményezések indulnak útjára több helyen, hiszen „világnyitókra” nagy szükség van ebben az országban – tette hozzá a polgármester.

A képregény és az animációs film december 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján, a Barba Negra Music Clubban egy rendhagyó osztályfőnöki óra keretein belül debütál. A szervezők remélik, hogy nemcsak Újbudán, hanem Budapest más kerületeiben, sőt országosan is sikert arat, s a pedagógusok maguk is felhívják diákjaik figyelmét erre a különleges kulturális élményre.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zajmérés tehet pontot a reptér ügy végére

A Budaörsi repülőtéren közel 100 éve szállnak fel és le a repülőgépek, de a működése csak az elmúlt években kezdte zavarni a környékbelieket. Egy magáncég ugyanis sportrepülőgép oktatást indított, aminek eredményeként a közeli lakóparkokban minden hétvégén úgy érzik, akaratukon kívül egy repülőnap kellős közepébe csöppentek. A megnövekedett zajterhelés miatti panaszokkal a zsebében Molnár Gyula országgyűlési képviselő egészen Palkovics miniszterig ment, hogy orvosolja a problémát.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.