Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. vasárnap, Antal, Anett

Nyissunk a térre!

Újbuda   |   2018, április 27 - 10:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapest100 igazi civil városi ünnep, amelynek célja, hogy felhívja a budapestiek figyelmét a főváros értékeire. Idén május első hétvégéjén a terek állnak a programok középpontjában.

A programsorozat 2011-ben indult útjára az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ jóvoltából. A kezdeti években elsősorban Budapest éppen akkor százéves épületei köré szerveződtek az események. Az egyre népszerűbb projekt sokféle módon tette újra szerethetővé a fővárost: megismertette az itt élő emberekkel a házak feledésbe merült történeteit, generációkat kapcsolt össze, összehozta a szomszédokat, az egymás mellett élőket, és ezzel közösséget is teremtett. A különféle kísérőprogramok szervezésekor minden esetben a házak lakói, lokálpatrióták, önkéntesek dolgoztak együtt, közösen tárták fel szűkebb és tágabb környezetük nevezetességeit, érdekességeit. 2016-ban azonban kevesebb volt az épp százéves épület – részben azért, mert az I. világháború idején sokkal kevesebbet húztak fel –, így 2017-ben Rakpart – Nyitott házak a Duna-parton címmel futott a kibővített esemény. Ekkor már modernebb épületeket is megnyitottak a közönség előtt, idén pedig a szervezők kilépnek a házak udvarából. Nyissunk a térre! mottóval Budapest huszonnégy terére invitálják a főváros rajongóit.
Újbudán a Gárdonyi térről indul a program: a helyiek és az erre sétálók színes interaktív térképen jelölhetik be saját lakóhelyüket. A térre nyíló B32 Galériában pop-up háztörténeti kiállítás lesz, a gyerekek tematikus kreatív workshopon vehetnek részt, a zenére vágyókat pedig Boggie akusztikus előadása, illetve a Budapest Jazz Orchestra Aki autón járni óhajt című koncertje várja. Ekkor már látható lesz a galériában Szüts Miklós festőművész Tengerhez magyar! el a tengerhez! című kiállítása is, amely május 2-án nyílik meg.


Magát a Gárdonyi teret, illetve az azt övező legendás épületeket Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Múzeum működtetője mutatja be vezetett sétán. Kinyit az 1911-ben Svarcz Jenő által tervezett, szecessziós és orientalista jegyeket egyaránt magán viselő Hadik-ház is, amelynek padlásterében, egy magas világos műteremben Csontváry Kosztka Tivadar dolgozott évekig. Továbbsétálva a kultúra túrázói a szomszédban megismerkedhetnek a magyar stílusú szecesszió megteremtőjeként számon tartott Lechner Ödön szerény homlokzatú, de csodálatos belső térrel rendelkező épületével is (Bartók Béla út 40.). Akik messzebb merészkednek, a Bocskai úton átkelve eljuthatnak a Nyissunk a térre! esemény másik újbudai helyszínére, a ’30-as évek jellegzetes házaival körbevett Károli Gáspár térre is. Ide néz a Schulek János tervezte Kelenföldi Evangélikus Templom hátsó homlokzata, de itt működik egy átalakított villaépületben a lágymányosi zsinagóga is. A tér történetét rendhagyó tárlaton mutatják be a szervezők.
(K. G.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

"A legszebb konyhakertek"  

“A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.