Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Óriáshitelhez juthat a főváros

Újbuda   |   2014, június 24 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Húszmilliárd forintnyi hitelt nyújt az OTP Bank a fővárosi önkormányzat beruházásainak finanszírozásához.

Összesen 20 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel a fővárosi önkormányzat az OTP Bank Nyrt.-től. A hitelfelvételre tavaly karácsony előtt írt ki Budapest önkormányzata közbeszerzést hat részben: három ötmilliárdos, egy hárommilliárdos és két egymilliárdos hitelkeret biztosítására – számolt be az uniós közbeszerzési értesítő (TED) alapján a napi.hu. 
Az OTP Bank volt az egyedüli jelentkező, amelyik minden részre pályázott; az egyik ötmilliárdos hitelre az Erste Bank Hungary Zrt., a kisebb összegű hitelek folyósítására pedig a K&H Bank Zrt. nyújtott be még ajánlatot rajta kívül. A főváros végül mindegyik részben az OTP-t hirdette ki győztesnek április végén. A 20 milliárdos hitelfelvétel - a kamattal együtt - nettó 6,6 milliárd forintba kerül az önkormányzatnak, a futamidő legfejlebb 25 év. 

A főváros június 5-én már aláírta a hitelszerződéseket, hatályba lépésükhöz azonban a kormány hozzájárulására is szükség van a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011-es törvény alapján. 

A fővárosi közgyűlés idén februárban a költségvetési bevételeket 246,7 milliárd forintban, a kiadásokat pedig 316,5 milliárd forintban állapította meg. Mivel a törvény értelmében hiány nem tervezhető, az önkormányzat a bevételi főösszeghez 49,7 milliárd forint maradványt vesz igénybe, illetve megszüntet betétet, továbbá 20 milliárdos hitelt vesz fel - írta a 2014-es budapesti költségvetés elfogadásakor az MTI.

Óriáshitelhez juthat a főváros

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.