Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Orvos és esztéta Ferenczy csodájáról

Újbuda   |   2018, február 12 - 13:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újravetni az életet címmel irodalmi és orvosi estet tartottak Ferenczy Béni kiállításához kapcsolódóan a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban. Jelenits István esztéta, piarista szerzetes tanár és dr. Nyáry István idegsebész professzor beszélgetett arról, hogy lebénulását követően miként volt képes ismét alkotni a művész.

Június végéig láhatók a Ménesi úton, a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban azok a művek, amelyekkel az agyvérzésen átesett, beszédképtelen és mozgásában korlátozott művész, Ferenczy Béni, életének utolsó korszakában is bizonyította, hogy az akarat csodákra képes. A tárlathoz kapcsolódó eseménysorozaton az újrakezdésre kerestek választ: dr. Nyáry István idegsebész professzor arról beszélt, hogy egy alapetően jobbkezes művész, miként képes átállni bal kézzel való alkotásra, Jelenits István esztéta pedig kijelentette, hogy a beteg művész utolsó korszakában született alkotások nemcsak érdekesek, hanem művészi értékük is vitathatatlan. A piarista atya és az idegsebész értekezését olyan nagy érdeklődés kísérte, hogy a műteremlakás legnagyobb helyisége is kicsinek bizonyult.

A 85 éves atya országosan ismert és szeretett tanár, számos teológiai témájú könyv szerzője, álnéven verseket is írt, munkásságát tucatnyi díjjal jutalmazták. Bár az utóbbi években felhagyott oktatói tevékenységével, régi tanítványai gyakran felkeresik, személyisége több generációra volt kiemelkedő hatással.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Pótlóbusz jár esténként az 1-es villamos kelenföldi szakaszán  

Április 23-tól várhatóan május 2-ig rövidített útvonalon, a Bécsi út / Vörösvári út és a Budafoki út / Dombóvári út között jár az 1-es villamos esténként. A BKV munkatársai a Szerémi úti, fűburkolatú vágányszakaszon a gyeptéglákat cserélik. Az 1-es villamos kelenföldi szakaszán a meghosszabbított útvonalon, Kelenföld vasútállomás és a Budafoki út / Dombóvári út között közlekedő 103-as busszal utazhatnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.