Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 12. vasárnap, Izabella, Dalma

Ötvenöt dél-budai villamosmegállót akadálymentesítenek évvégéig

Újbuda   |   2016, május 20 - 15:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nyáron és ősszel 55 dél-budai villamosmegállót korszerűsítenek az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton úgy, hogy akadálymentes közlekedési lehetőséget nyújtsanak - állítja közleményben a Főpolgármesteri Hivatal. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházással összefüggő nagyobb forgalomkorlátozások az iskolai szünettel egy időben kezdődnek.

Annak érdekében, hogy megvalósuljon a teljes akadálymentesség, az Alkotás utcában, a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és a Villányi úton 55 peront építenek át a 17-es, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os, az 56A és a 61-es villamos vonalán. Az új megállóhelyi peronok – igazodva a CAF Urbos járművek padlómagasságához és hosszúságához – egységesen 26 centiméter magasak és legalább 36 méter hosszúak lesznek. A megállók átépítésével egy időben praktikusan egyéb kapcsolódó, kiegészítő munkákat is elvégeznek:

  • A peronok környezetében megnövelik a zöldfelületet, valamint új peronberendezést – esőbeállót, padokat, szemetest stb. – helyeznek el.
  • Az érintett villamosvonal-szakaszok egy részén – összehangolva a peronépítéssel – elvégzik a szükséges vágány- valamint felsővezeték-karbantartási, illetve a villamosok üzembiztonságát fokozó földkábel-építési munkákat is.
  • Az Albertfalva kitérő megállóhely közelében elbontják a használaton kívüli végállomást, átépítik a vágányokat, új kitérőt építenek.
  • A villamosmegállók kényelmesebb megközelítése érdekében több helyszínen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek átépülnek. A Déli pályaudvar megállóhelynél az akadálymentes megközelítés érdekében új zebrát létesítenek.
  • Felújítják a Fehérvári utat a Lecke utca és a Csurgói út közötti szakaszon.

Egyes előkészítő munkák már május második felében több helyszínen elkezdődnek. A villamosközlekedést is érintő peronátépítések azonban csak az iskolai szünidő kezdetével összehangolva, június közepén indulnak; a várható jelentős forgalomkorlátozásokról a BKK hamarosan bővebb tájékoztatást ad.

  • Várhatóan június közepétől augusztus végéig a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton dolgoznak. Ebben az időszakban a budai villamosjáratok helyett dél-budai szakaszukon pótlóbuszokkal lehet majd utazni. A Bartók Béla út belső szakaszán mindkét irányban egy-egy sávon haladhat majd a közúti forgalom. A Fehérvári út belső szakaszán csak a villamosmegállók környékén kell útszűkületre számítani, a külső szakaszát ugyanakkor a városközpont felé egyirányúsítják.
  • Az Alkotás utcában és a Villányi úton várhatóan szeptemberben és októberben kerül sor a korszerűsítésre. Ebben az időszakban zajlik, és előreláthatóan novemberig tart majd a Fehérvári út Lecke utca és Csurgói út közötti útfelújítása is.

A peronkorszerűsítési munkák és a felsorolt, kapcsolódó fejlesztések a 99,44 százalékos uniós támogatás felhasználásával zajlanak, a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként a Colas Alterra Zrt. és a Colas Út Zrt. kivitelezésében, mintegy 2,165 milliárd forintos értékben.

A „Budapesti villamos- és trolibusz járműfejlesztés I. ütem” programhoz – amelynek keretében 47 CAF Urbos villamos érkezett Budapestre – kapcsolódik a Budafoki kocsiszín felújítása és fejlesztése is. A villamosbeszerzéssel összhangban megvalósulnak azok a járulékos infrastruktúra-fejlesztések – nemcsak a hálózaton, de a karbantartó üzemekben is –, amelyek nélkül az új járművek közlekedtetése, üzemeltetése nem lenne biztosítható. Ezért a kocsiszínt átépítik, hogy az teljes körűen kiszolgálhassa a meglévő típusokon felül a CAF villamosokat is, továbbá karbantartásuk is elvégezhető legyen. A beruházás során az 1899-ben épült, a korának megfelelő műszaki állapotú létesítmény több épületét elbontják, és egy teljesen új, javító és karbantartó funkciót is ellátó csarnokot, valamint egy kétszintes fejépületet építenek. A technológiai berendezések is megújulnak. Átépítik az ott közlekedő 17-es, 41-es, 47-es, 48-as és 56-os villamos Budafok kocsiszín megállóhelyét is.

A Budafoki Kocsiszín felújítása, amely várható 2017 áprilisáig tart, 99,44 százalékos uniós támogatás felhasználásával a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként az STR Építő Kft. végzi, mintegy 5,73 milliárd forint értékben.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.