Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 16. szombat, Julianna, Lilla

Pezsgő borkaland Budafok-Tétényben

Újbuda   |   2018, szeptember 14 - 09:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

A történelmi Promontor, a mai Budafok Európa-szerte egyedülálló: egyetlen fővárosnak sincs olyan történelmi borkultúrával megáldott városrésze, mint a XXII. kerület, vagyis Budapest Bornegyede.

Kastélyok, pezsgő kulturális élet, borospincék – bennük olykor a városrész saját szimfonikus zenekarával.
Borkő, Pezsgő, Pincemester, Rizling – nem véletlen, hogy a XXII. kerületben sok olyan utcanévvel találkozhatunk, amely a szőlőművelésre, a borkészítésre utal. Van mire emlékezni: Promontoron már az Árpád-házi királyok idején is termesztettek szőlőt, hosszú ideig ez volt a lakosság fő megélhetési forrása. A 19–20. század fordulójára Budapest Közép-Európa borkereskedelmi központja lett, ez idő tájt több mint 300 pince volt Budafokon. (Különlegesség, hogy ezen a területen nem téglából kirakott pincéket találunk, hanem vájt és fúrt üregeket.) A városrész 1987 óta viselheti a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet, amelyet a Borrendek Nemzetközi Szövetsége ad ki.
A kerület sosem tartozott egyetlen borvidékhez sem, a közel 100 kilométernyi pincerendszerben Magyarország minden tájegységének finom nedűje megtalálható. A hegyek gyomrában lévő közel 100 millió literes tárolókapacitás, a palackozóüzemek, a pezsgőérlelő pincék, a hangulatos pincelátogatások és borkóstolók, a művészien faragott ódon hordók és borászati eszközök mind-mind részei Budafok-Tétény mai arculatának. Mindez nem egy letűnt kor emléke:
Ma is élő, működő, fejlődő boros élet zajlik a kerületben, amit 2017 óta mindenki megcsodálhat. A tavaly indult Budafoki Pincejáratnak köszönhetően minden hónap első szombatján kinyitnak a kisebb és a nagyobb pincék, hogy pohárcsilingeléssel, pezsgődurranással és jókedvvel teljen meg a környék. Bebarangolhatjuk a történelmi Péter-Pál utcát, macskaköves, diófákkal szegélyezett utakon andaloghatunk, hogy a végén hűs bort kortyolgatva pihenjünk meg. Megcsodálhatjuk a Törley Pezsgőpincészet grandiózus látogatóközpontját, ahol egy óriás pezsgőspalackon sétálhatunk keresztül, hogy megismerjük a készítés folyamatát és a pezsgőpincészet történetét. A Pincejárat napjain nemcsak bort és pezsgőt ízlelhetünk, hanem a kerület kultúrájába is belekóstolhatunk – minden hónapban más-más téma, így más zene és más ételek várják a vendégeket, tehát biztosan érdemes visszatérni. Az újbudai lakcímkártyával rendelkezők kedvezményesen látogathatják a pincéket és a Pincejárat programban résztvevő éttermek 10% árengedményt adnak a fogyasztásból.

Október 6-án, szombaton a bolgár kulturális programok kerülnek a középpontba Budafokon. Bolgár népzene és táncház várja az érdeklődőket több pincészetben is – fellép egyebek közt a Pravo Zenekar és a Bolgárkertész Trió –, de a rendszeres események sem maradnak el. A havonta jelentkező Pincekvízre érdemes már jó időben helyet foglalni a Borköltők étterembe, ugyanígy az ezúttal A budafoki kastélyok árnyékában címmel induló helytörténeti sétára, amelyet Garbóci László vezet. A kóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás a Záborszky Pince-Borvárosban Révész József olimpiai ezüstérmes mesterszakács közreműködésével biztos program azoknak, akik igazán különleges élményre vágynak. A Pincejárat részeként látogatható a Barlanglakás Emlékmúzeum is, ahol Karakas Zoltán játszik dudazenét. A Pincejárat-buszjeggyel érkezők a programban részt vevő éttermekben 10 százalékos kedvezményt kapnak, valamint kipróbálhatják a kerületben palackozott díjnyertes borokból összeállított csomagot is.
Legyen Ön is részese egy pezsgő borkalandnak Budapest Bornegyedében, Budafok-Tétényben!
További információ: www.pincejarat.hu

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Rockzenész a katedrán  

A '80-as években alapított Pokolgép volt az első olyan rockzenekar Magyarországon, amely keményebb hangzásvilággal aratott sikert. Dalszerzőjük és vezetőjük, Kukovecz Gábor gitáros Kelenvölgyben tanít ének-zenét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.