Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Placid atya 100 éves

Újbuda   |   2016, december 19 - 10:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén ünnepli 100. születésnapját Olofsson Placid bencés atya. Tiszteletére és a jeles alkalomra tekintettel, a Budai Ciszterci Szent Imre templomban mutattak be hálaadó szentmisét a születésnapját megelőző vasárnap. A főcelebráns Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát volt, mellette Dékány Sixtus zirci apát, valamint számos pap és szerzetes vett részt az ünnepi alkalmon.

Olofsson Károly, szerzetesi nevén Olofsson Placid 1916. december 23-án született Rákosszentmihályon. Most, közel száz évvel később, ha kereskesszékben ülve is, együtt misézett a jelenlévő papokkal. A szentbeszédben megfogalmazta gondolatait az utolsó vacsora hármas csodájáról, az áldozásról, Jézus Krisztusról és a szentmisében rejlő erőről.

Placid atya kalandos és viszontagságos életéveiből visszaemlékezett a Gulágon töltött tíz esztendőre, és az azt követő meghurcoltatására, amikor nyilvánosan nem misézhetett, ám Istenbe vetett hite ekkor sem tört meg.

Placid atyát 1939-ben szentelték pappá. 1946-ban a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő tíz évig tartó szabadságvesztésre ítélték, ő azonban ott is megtalálta életcélját: „én nem diákokat fogok tanítani, ahogy elterveztem. Nekem az lesz a dolgom, hogy tartsam a lelket a fogolytársaimban. Ez volt a hivatásom a lágerben tíz évig. Ezért voltam én a legboldogabb ember az egész Szovjetunióban, mert rám talált az életfeladatom” - állította.

A 100 éves atyát Újbuda nevében Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte, és egy a Szent Imre templomot ábrázoló festményt adott át az ünnepeltnek.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.