Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

Puha járványkorlátozás

Újbuda   |   2021, november 22 - 08:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tombol a vírus: ismét kötelező a maszk a zárt terekben

A kötelező maszkviselés körének kibővítésével reagált a múlt héten a magyar kormány a koronavírus-járvány fertőzési rekordokat döntő negyedik hullámára. A tömegközlekedési eszközök után november 20. óta maszkot kell viselni egyebek közt az üzletekben, a bevásárlóközpontokban (kivéve a sportolást szolgáló helyiségeket), színházban, moziban, múzeumban, könyvtárban, postán, a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva álló területén, illetve a zárt térben zajló sporteseményeken. A vendéglátóhelyeken a dolgozóknak kell maszkot hordani. A bölcsődék, óvodák, iskolák, felsőoktatási intézmények vezetői maguk határozzák meg az ottani maszkviselés szabályait. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeken kötelező a védettségi igazolvány (ezeket az első oltás után kiadják).
Magyarországon a múlt héten rendre száz fölött volt a Covid miatti napi halálesetek száma, az új fertőzötteké pénteken meghaladta a 11 ezret. Egy éve napi száz körüli haláleset és ötezer körüli fertőzés mellett rendelt el a kormány szinte teljes lezárást, kijárási tilalmat, online oktatást.
Magyarországhoz hasonló átoltottságú Ausztriában november 22-étől tíz napra teljes lezárást vezetnek be a koronavírus terjedése miatt (tíz nappal meghosszabbítható), jövő februártól pedig kötelező lesz felvenni ellene az oltást.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.